Radeta: Svi koji osuđuju napade na novinarku Danasa su rulja i izdajnici

Tamo gde je lider radikala Vojislav Šešelj stao prethodnog dana, nastavila je njegova saradnica i poslanica Vjerica Radeta.

Ona je sve one koji su osudili pretnje i napade na novinarku Danasa Snežanu Čongradin nazvala izdajnicima i ruljom koja vodi antidržavnu i antisrpsku politiku.

Iako prozvani da stanu u odbranu Šešelja i državnih interesa, naprednjaci nisu odgovarali na prozivke radikala.

Šešeljev napad na novinarku Danasa nisu osudile ni članice ženske parlamentarne mreže, dok su socijalisti naveli da su oni odgovorni samo za svoju poslaničku grupu.

“Juče se razbuktala masa na društvenim mrežama i antidržavnim medijima, ja kažem antisrpskim, na pitanje koje je Vojislav Šešelj ovde postavio vezano za činjenicu da je neka novinarka Čongradin, valjda se tako zove, objavila u Danasu da se u Srebrenici desio genocid. Šešelj je ovde u parlamentu tražio, a mi smo to pokrenuli pre dva meseca, da hitno  treba menjati Krivični zakonik i da svako ko tako nešto kaže mora krivično da odgovara. To je veoma opasna teza koja nam se sve više nadvija iznad glave i kao budući zahtev od te EU. Uostalom, to je pre dva dana rekao i Makron. Onda su ovi iz tih praznih klupa drvlje i kamenje osuli na Šešelja. Mi možemo da razumemo da neko ne voli Šešelja, da neko ne voli radikale, da neko ne voli vlast, ali da neko ko je slučajno rođen kao Srbin toliko ne voli svoj narod, to je prosto neverovatno“, navela je Radeta, napominjući da ti koji tako misle su masa i rulja koja vodi andržavnu i antisrpsku politiku.

Ona je  dodala da je propuštena prilika da se država obračuna sa takvim ljudima i da sada mogu da se ponašaju kako im pada na pamet i da nikada niko “od tih nije zamerio nikome ko je rekao da se u Srebrenici desio genocid, a zameraju nekome ko ima primedbe na to.

“Ako neko kaže da je u Srebrenici bio genocid, onda misale da je neko loše rekao za aktulenu vlast, za Šešelja, za Miloševića. Idu dotle da bi skrenuli pažnju sa onoga da ovde izvršavaju određene zadatke, da su oni izdajnici sosptvenog naroda i interesa sopstvene države. Zaista očekujem od svih kolega, ne da stanu u odbranu Šešelja, jer on ume sam da se brani, nego da stanu u odbranu istine i pravde, Srbije i većinskog srpskog naroda. Sve vas pozivam da se u Vladi pokrene pitanje izmene Krivičnog zakonika i da najhitnije kao krivično delo bude označeno iskazivanje da se u Srebrenici desio genocid. Ljudi, moramo mi patriotske snage u Srbiji da delujemo pre nego što bude kasno, što to dođe kao zvaničan zahtev EU”, istakla je Radeta.

Uprkos prozivkama radikala, naprednjaci, inače skloni skretanja sa skupštinske teme, nisu odgovarali na njihove primedbe. Ponovo su se bavili elitom, plebsom, odsutnom opozicijom, Miškovićem i Tadićem, ali svoj stav o genocidu i uvredama Šešelja na račun novinarke Danasa čuvali su samo za sebe. Neme su ostale i članice ženske parlamentarne mreže iz vladajuće većine koje su, nedavno, sve odreda medijima slale saopštenja braneći premijerku Anu Brnabić od članova SZS, kao i predsednicu parlamenta Maju Gojković.

Jedino se oglasila Dubravka Filipovska, poslanica SNS koja je izbegla direktno da komentariše Šešeljev ispad u parlamentu.

“U Srebrenici nije počinjen genocid već zločin i Parlament Srbije je rezolucijom osudio počinjeni zločin i ako do današnjeg dana niko nije osudio zločin prema Srbima. To su činjenice od kojih moramo poći u tumačenju krvavog raspada Jugoslavije. A posle odsustva reakcije zbog fizičkog napada na Maju Gojković, predsednicu Parlamenta, i izjave da će premijerka Ana Brnabić biti silovana za mene je sve izgubilo smisao. Zašto smo tu crtu prešli pitanje je za sve aktere javnog života u Srbiji”, rekla je Filipovska za Danas, zaboravljajući da spomene da je za takvo stanje ipak najodgovornija  najmoćnija stranka u parlamentu Srpska napredna stranka .

Ni socijalisti nisu želeli da direktno komentarišu brutalan napad radikala na novinarku Danasa i sve one koji drugačije misle. Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević rekao je da je Poslovnik Narodne skupštine nedorečen kada je reč o poslaničkim pitanjima. On je naveo da je odgovoran  samo za poslanički klub SPS i politiku vladajuće koalicije, ali ne i za druge političke stranke.

“Politika vlade je jasna, opozicija je nešto drugo. Ko je u pravu, odlučiće građani”, rekao je Milićević , dodajući da su socijalisti insistirali da se preciznije definiše Poslovnik Narodne skupštine, kao i da se donese etički kodeks kojim bi se definisala pravila ponašanja poslanika.

Šef skupštinskih  socijalista, ali i potpredsednik parlamenta podseća da je u skupštini bilo i gorih stvari poput unošenja kamenja u salu, “rok koncerta” u holu parlamenta, aludirajući na Sašu Radulovića koji je na konferenciji za novinare svirao na gitari i otpevao “Pada vlada”…

Aleksandra  Jerkov, poslanica Demokratske stranke koja je i sama bila meta radikalskih napada, kaže za Danas da skandalozne uvrede i pretnje upućene Snežani Čongradin u NSRS od strane Vojislava Šešelja nažalost nisu novost, baš kao i činjenica da on za to nije snosio nikakvu sankciju.

“Pritom, ne mislim na sankcije od onih koji vode Skupštinu, oni su svi njegovi višedecenijski saradnici. Mislim na reakciju nadležnih organa, pre svega pravosudnih. Zato uvek i kažem da je Vojislav Šeselj ovde samo deo problema. On je osuđeni ratni zločinac koji sedi u NSRS iako za to nema zakonsko pravo i koji iz skupštinske sale širi mržnju, nasilje, netrpeljivost i prostakluke. To je mnogo veći problem, ne samo za Snežanu ili bilo koga drugog kome preti, nego za državu uopšte. Jer je to pitanje vladavine prava, a ne Vojislava Šešelja. Govorila sam to ranije, a i ponoviću – svaki dan koji Vojislav Šešelj provede u skupštinskoj klupi, a ne u zatvoru, nova je potvrda da ga Aleksandar Vučić podržava”, kaže Jerkov.

Marinika Tepić , poslanica Stranke slobode i pravde koja je i sama  bila žrtva radikalskih napada kaže za Danas da su “šovinistički napadi ratnog zločinca Voiislava Šešelja na novinarku Snežanu Čongradin i, još gore, njegovo uživanje u tome uz odobravajuće podsmehe svoje političke čeljadi – SNS, još jedan kamen u ruci huškačkog stroja Šešelj-Vučić koji proganja sve misleće ljude sa kritičkim odnosom prema ovom režimu.

Advertisements

“Nema više nikakve dileme da se ovaj neoradikalski režim koristi fašističkim metodama, samo im još uniforme fale. I samo je još pitanje ko je sledeći na redu. Kojih 100 mislećih ljudi za jednog neoradikala”, kaže  Tepićeva.

Izvor: Danas

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *