Vučićev odlazak na Kosovo je “antigazimestan”

Vučićev odlazak na Kosovo je “antigazimestan”

Odlazak Vučića na Kosovo 9. septembra neće biti “nov Gazimestan”, kako najavljuju neki mediji, već pre “antigazimestan”, kaže narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Foto: Screenshot/ N1

“Deluje mi neumesno to poređenje, ali je to medijski atraktivno…Ja bih rekao da je ovo pre ‘antigazimestan’. Aleksandar Vučić flertuje, to je model kako funkcioniše režim, Vučić igra na više razboja, svira na više žica”, ocenio je u Novom danu Vukadinović.

I to za sada, kako kaže, funkcioniše.

“Vučić to dobro pozicionira – jedno lice ima prema biračima – to je taj Gazimestan, niko neće da proteruje Srbe, s sa druge se predstavlja za najvećeg reformatora i pokazuje međunarodnu kooperativu. I to za sada funkcioniše marketinški, ali ne bi trebalo da bude najvažnije sa stanovišta uspešnosti”, smatra Vukadinović.

Bez obzira na različite poruke ka spolja i unutra, sve se svodi na to da vlast što bolje svojim građanima i biračima proda ono što je ona spremna da učini, kaže Vukadinović.

Za tumačenje situacije da “mi na Kosovu nemamo ništa i da je sve što postignemo uspeh”, Vukadinović kaže da to nije tačno.

“Nije tačno da nemamo ništa, nemamo ono što smo imali u vreme Miloševića, ali smo imali barem dva auta – jedan je rezolucija 1244, koju Vučić sistematski derogira, a to je adut koji nije za potcenjivanje, a on ga se odriče i to u nizu izjava u kojima otpisuje tu rezoluciju, a drugi adut koji smo imali jeste sever Kosova, teritorija koja nije beznačajna, to je 11, 12 posto teritorije Kosova koju su Srbi držali”, kaže gost N1.

Briselskim sporazumom u izvedbi Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i ove vlasti, mi smo te karte proigrali, dodaje.

Vlast pokušava da sačuva rejting, a ne da popravi stanje, kaže Vukadinović.

 “Sever Kosova smo 90 posto pustili niz reku Briselskim sporazumom a rezoluciju 1244 urušavamo…I to u situaciji kada nemaš jake karte, a imas dva aduta koje si proćerdao”, ocenio je situaciju Vukadinović i doao da u tom smislu, to kako vlast rešava kosovksi problem je loš pravac.

Vlast pokušava da sačuva rejting, a ne da popravi stanje, kazao je Vukadinović.

“Ne vode se pregovori jer je naša vlast briselskim sporazumom te adute bacila…Par meseci, godinu dana pricamo o Zajednici srpskih opština, a onda odjednom nije ZSO nego je podela, demarkacija, sad je to tema. Šta god bilo, o tome se može razgovarati, ja ne podržavam ovu ideju, ali je ona legitimna. Ali vlast čak ni o tome ne govori otvoreno, da bi migli opoziciju da okrive ako ta akcija ne uspe”, smatra Vukadinović.

Prema njemu, “tragikomično je da je vlast koja drži sve adute optužila opoziciju zbog toga što je Angela Merkel rekla da ne dolazi u obzir podela Kosova”.

Na pitanje kako bi on rešio problem Kosova i šta asu “crvene linije” koje se ne smeju preći, Vukadinović kaže: “Crvene linije se stalno pomeraju, ali u svakom slučaju imali smo ta dva aduta…Ja kao prvo, nikada ne bih potpisao Briselski sporazum, ali sada treba gledati kako se može popraviti situacija. Potrebno je uspostaviti saradnju i poverenje, pomoći narodu dole…a kako ćemo to uraditi? Pa na primer rešiti ubistvo Olivera Ivanovića”.

“Drugo, reći pošteno šta ko drži u rukama…Ako naši pregovarači javno kažu ‘mi nemamo ništa’, šta tu može da se postigne”, upitao je Vukadinović.

Referendum o Kosovu biće farsa u režiji vlasti

Na pisanje štampe da će referendum o Kosovu biti farsa u režiji vlasti, Vukadinović kaže da se u potpunosti slaže s tim i da na taj referendum “ako ga bude bilo”, ne treba izaći.

O tome da li je Balkanu potreba “novi Dejton”, gost N1 kaže da svakako jeste.

“Do pre koju nedelju iz EU su svi govorili nema podele, nema razgraničenja…i sada je to dominantan ton, ali se bogami čuje i ovaj drugi…Tako da je moj neki osećaj da se ozbiljno razmišlja o toj novoj konferenciji. Da li će se ona zvati Dejton 2 ili kako, to ne znam”, kaže Vukadinović.

Prema njegovim rečima, problemi na Balkanu neće moći da se reše bez takve konferencije.

Foto: Screenshot/ N1

Dobro da opozicija uopšte i postoji

Na pitanje zašto se kao opozicioni poslanik ne pridruži nekoj partiji ili pokretu, Vukadinović kaže da je “skeptičan po pitanju udruživanja stranaka”.

“Na osnovu mog dosadašnjeg političkog i parlamentarnog iskustva, dosta sam skeptičan prema stranačkom udruživanju u Srbiji danas. Ja sam vrlo dobar s Vukom Jeremićem, ima u toj stranci mojih prijatelja, ali moram priznati da nemam prevelik motiv za ulazak u tu stranku. S druge strane, postoji jasan imperativ da se uključim u borbu protiv ovog režima, tako da sam ja našao ovde svoju poziciju”, kazao je Vukadinović i naveo da želi da učestvuje u “širokoj opozicionoj priči”.

Mediji pišu i da Inicijativa Ne davimo Beograd nije pozvana u Savez za Srbiju.

“Ja ne mislim da je pozicija u opoziciji privlačna da bi se neko gurao u to. Ja sam očekivao Inicijativu u tom savezu, ne znam zašto se to nije desilo”, kazao je Vukadinović.

On smatra da će se opozicija odrediti u dva ili vie blokova.

“Savez za Srbiju je malo svojom voljom, malo od medija, ali i istupima čelnika partija desno orjentisan, pa se čini da se stvara prostor na ono što mediji zovu levica, odnosno neka građanska opcija…ta dva dela, a mislim da će biti još nekih delova, mislim da je tu saradnja neophodna…Ako ih nisu dovoljno naučili prethodni izbori”, kazao je Vukadinović.

Na pitanje zašto on ond anastupa samostalno, on kaže: “Ja sam tu prijatelj kuće, ali nisam oduševljen nekim savezima”.

“U ovakvom sistemu, pravo je čudo da opozicija i dalje postoji”, rekao je.

“Vesela tema rekonstrukcije vlade”

Pisanje medija o tome da premijerka Srbije Ana Brnabić “sprema čistku u vladi, a da su ministri opušteni”, Vukadinović kaže: “Drago mi je da smo prešli na veselije teme”.

“I kad je počela priča o rekonstrukciji vlade, ja sam se tome smejao. Potpuno je jasna uloga Ane Brnabić, potpuno je jasno da su svi opušteni…i kad je delovalo da će rekonstrukcije biti, znalo se da od toga nema ništa…Šta god da se promeni, ništa se neće promeniti, jer o svemu se odlučuje u jednoj glavi, nije bitno ko je premijer, a svakako nije bitno ko su ministri”, kazao je Vukadinović.

“Sultanizam” u Jagodini

Realnost u Srbiji je “sultanizam”, kaže Vukadinović na pitanje da li Dragan Marković Palma u Jagodini “ponižava građane ili im pomaže da prežive” time što u Skupštini grada Jagodine deli jednokratnu pomoć građanima slabijeg materijalnog stanja, koji u redovima čekaju da ih primi.

“To su tužne i otužne slike, ai jedno je realnost na medijima i Tviteru, drugo je srpska realnost. Ne kažem da je to prava Srbija, ali je bliža realnosti to što gledamo u Jagodini, nego što čitamo na Tviteru”, kaže Vukadinović.

Kako je rekao, “Palma radi na njemu primeren način u Jagodini ono što Aleksandar Vučić radi u Srbiji”.

Kada bi trebalo to da se nazove nekim imenom, rekao bih da je to sultanizam, naveo je Vukadinović.

“Palma je taj sultanizam – autoritarizam gde su institucije nebitne, gde nije bitno koju poziciju zauzimate, nego koliko ste bliski vladaru…princip je isti”, kazao je Vukadinović.

Advertisements

Izvor: N1