Za 15 % više sahrana u Smederevu od dolaska Kineza: Hoćete li da dišete ili da jedete?

Za 15 % više sahrana u Smederevu od dolaska Kineza: Hoćete li da dišete ili da jedete?

Smederevo je grad dugačke tradicije i istorije, o čemu svedoči i Smederevska tvrđava podignuta u drugoj četvrtini XV veka.

U poslednjih 20 – 30 godin amnogo ljudi se doselilo u Smederevo, te ono danas imaviše od 100 hiljada stanovnika. Pored dobre lokacije i turističkih atrakcija, Smederevo je grad koji je poznat po zagađenju vazduha, te se neretko nalazi na samom vrhu po zagađenosti vazduha u Srbiji.

– Zagađenje je prouzrokovano smogom. On može da bude letnji i zimski. Zimski smog je mnogo opasniji od letnjeg jer sadrži više čestica čađi i prašine, takođe sadrži dosta oksida azota, oksida sumpora, ugljen-dioksid, ugljen-monoksid, i sve to zajedno doprinosi zagađenju vazduha u Smederevu. – kaže za Zelenu patrolu, Valentina Zoranović, nastavnica biolgije iz Smedereva.

Članovi udruženja PRO.TOK21 iz Smedereva, među prvima su prepoznali problem zagađenja vazduha u ovom gradu, jer kako kažu, zaštita životne sredine je primarna.

Za 15 % više sahrana u Smederevu od dolaska Kineza: Hoćete li da dišete ili da jedete?
Okolina železare, karakteristična crvena boja

– Indeks zagađenja, u Smederevu, tokom ove zime, je bio do 5 puta viši od dozvoljenog, što je za nas neprihvatljivo. Zato smo i pokrenuli Kampanju “Crveni bedževi”. Crveni bedž je signal za uzbunu, jer nismo zadovoljni kvalitetom vazduha u gradu. – kaže Dušan Vulić, jedan od učesnika u kampanji “Crveni bedževi”.

Kampanja “Crveni bedževi” je prihvaćena od strane građana Smedereva, bedževe rado nose zaposleni u Železari, Toplani, učenici, nastavnici,…

Na pitanje: Koliko je pod zelenim površinama u Smederevu, u procentima? Dobili smo sledeći odgovor od JKP Zelenilo i groblja Smederevo:

– Što se tiče zelenih površina, možemo vam reći da u odnosu na površinu teritorije gradskog područja Smedereva zelene JAVNE površine zauzimaju 7,6% površine.

Dimnjak kao simbol Smedereva

Nataša Rašković Maksimović, iz udruženja PRO.TOK21 ukazuje na mogućnost da se postepeno može doprineti poboljšanju životne sredine u Smederevu:

– Železara Smederevo, je nakon protesta građana, dala saopštenje, u kome su obrazložili, šta i kako planiraju da bi smanjili zagađenje: da se ugrade filteri, da se smanji to zagađenje, kao i da odmah nakon Nove godine kreću sa sastancima, dali su čak i neke cifre koliko to košta.. nakon toga mi nemamo nikakve informacije, dali se sa tim stalo, da li je to bilo samo jedno saopštenje, ili se planira dalje nastavak. – navodi Miloš Katić, Kampanja “Crveni bedževi”.

Miloš Katić i Nataša Rašković Maksimović

Ono što privuče pažnju svakom prolazniku, kada se nađe u blizini Smederevske železare jeste crvena boja koja prekriva gotovo celu okolinu, crveni su zidovi stambenih objekata, plastenici, vozila, trava,…

Momčilo Stojković, koji živi u blizini Smederevske železare rekao je za Zelenu patrolu, da život pored Železare nije dobar i da crvena boja koja je vidljiva na objektima i zemlji u blizini Železare, potiče od visokepeći:

-Tu imam vinograd, prašina ide na grožđe, ali šta da radimo? Nadamo se da će biti bolje.

Momčilo Stojković

Nezadovoljan životom pored Smederevske železare je i Bojan Dejanović, koji se ovde doselio sa Kosova:

– Prašina non-stop, kola ne možemo da operemo, svako veče.

Bojan Dejanović

– Vidite i sami kako je, prašina, svako jutro nam je tako, sin mi ima kola bele boje, svako jutro su crvena. “Amerikanac” je možda stavljao neke filtere, ali ovaj je stvarno preterao. Vidite i sami, sve je crveno. – kaže za Zelenu patrolu, Slobodan Mikić, čija je kuća odmah ispod jednog od dimnjaka železare.

Slobodan Mikić u razgovoru sa Zelenom patrolom

Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja obratili smo se JKP Zelenilo i groblja Smederevo pitanjem: Koliko je sahrana obavljeno na smederevskom groblju u poslednjih 5 godina? Dobili smo sledeći odgovor: da je pre 2016. godine bilo oko 700 sahrana godišnje a posle toga nešto više od 800 sahrana godišnje, što je za oko 15 % više.

– Ovo je katastrofalno, ovo ne bi trebaloviše da se dešava, ali rešenje je na dugačkom štapu. Voće i povrće iz ovog kraja ide na pijacu, ne bih vam preporučio da uzmete npr. kupus iz ovog kraja. – zaključio je Jovan Grbović.

Okolina železare, karakteristična crvena boja.

Merači zagađenja vazduha su postavljeni na nekoliko lokacija u Smederevu, ali ne i pored Smederevske železare, što nije po volji građanima ovog dela Smedereva. Oni smatraju da je važno postaviti merače i u neposrednoj blizini Železare.

Advertisements

Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja obratili smo se: kineskom investitoru HBIS GROUP Serbia i Upravi za oblast zaštite životne sredin egrada Smedereva. Do završetka emisije nismo dobili odgovor.

Za 15 % više sahrana u Smederevu od dolaska Kineza: Hoćete li da dišete ili da jedete?

 

Tekst i fotografije: Zelena patrola