ZAEV ODLAZI, NOVO MAKEDONSKO ORO POVEŠĆE NEKO DRUGI

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev u nedelju, 31. oktobra izjavio da podnosi ostavku na obe funkcije.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Na pres konferenciji nakon što je postalo jasno da kandidati ove partije gube u većini opština u drugom krugu lokalnih izbora, Zaev je čestitao pobedu političkim protivnicima.

“U ime SDSM-a čestitam našim oponentima pobedu na ovim lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost zaključno sa rezultatima na ovim izborima. Podnosim ostavku kao premijer i kao predsednik SDSM-a”, izjavio je Zaev, koji je još u kampanji pre drugog kruga najavljivao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Šilegov izgubi.

Zoran Zaev je postao premijer 2017. godine, nakon pobede nad dugogodišnjim liderom VMRO -DPMNE Nikolom Gruevskim.

Zaev je dodao da ostaje na stanovištu da ne treba biti prevremenih parlamentarnih izbora.

“Ostaću u narednom periodu dok ima potrebe, dok se ne organizuje nova vlada sa progresivnom većinom koje ima, a može se i proširiti”, istakao je Zaev.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE pobedila je većini gradova i opština u drugom krugu lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji koji su održani 31. oktobra.

Desničarska stranka proglasila je pobedu na izborima za gradonačelnike u nekoliko velikih gradova, a nezavisna kandidatkinja Daniela Arsovska, koju podržava VMRO, pobedila je Petrea Šilegova iz vladajuće stranke SDSM, koji je bio na funkciji gradonačelnika glavnog grada Skoplja.

Koalicioni partner SDSM-a, Demokratska unija za integraciju (DUI) izgubila je u najvećim gradovima sa albanskom većinom Tetovu i Gostivaru.

Kandidati DUI su pobedili u Strugi, Kičevu, skopskoj opštini Čair i u još nekoliko manjih opština. Nezavisni kandidati su pobedili, osim u Skoplju i u Kumanovu, i u skopskoj opštini Karpoš.

 

“MAKEDONSKO DEVOJČE” DANELA ARSOVSKA POVELA NOVO MAKEDONSKO ORO

 

Izvor: DANELA ARSOVSKA
Photo/Boris Grdanoski

Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev, rekla je u nedelju uveče, 31. oktobra nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska koju podržava opoziciona VMRO DPMNE.

Naglasila je da joj prljava kampanja vlasti nije naštetila i da sada mogu da traže odgovornost za sve što nije urađeno. Dodala je da Skoplje ima novu šansu da se transformiše u zelen, čist, lep i moderan grad.

Advertisements

Zaev je na konferenciji za novinare pomenuo i da je ušlo mnogo para iz inostranstva u kampanju protiv njegove vlasti, aludirajući na bivšeg premijera Grujevskog i njegove ljude, kako kažu upućeni, pa ostaje da se razmisli ko će da povede ovo novo Makedonsko oro.

B.J.A.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *