Zaev pozvao Čedu Jovanovića da mu bude savetnik?

Zaev pozvao Čedu Jovanovića da mu bude savetnik?

BEOGRAD – Makedonski premijer Zoran Zaev ponudio je lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću da bude savetnik u makedonskoj vladi za regionalne odnose i evropske integracije, navodi “Blic”.

Zaev pozvao Čedu Jovanovića da mu bude savetnik?
Screenshot

“Jovanović nije konačno odgovorio na ponudu. Rekao je Zaevu “ako to što hoćeš ti, hoće i Vučić, spreman sam, jer neće niko drugi rešiti naše probleme”, navodi dobro obavešteni izvor beogradskog dnevnika.

Jovanović je čak ponudio i stvaranje regionalne koalicije za mir, a Zaevu je objasnio i kako je to zamislio – deo koalicije bi, objašnjava neimenovani sagovornik “Blica”, trebalo da bude iz Skoplja, deo iz Sarajeva, deo iz Beograda, a svakako bi i Crnogorci bili uključeni.

“Ta koalicija gurala bi evropsku priču i dogovor Beograda s kosovskim Albancima. Našao bi se neki model saradnje, a onda bi se uputio predlog Evropi da se proces evropskih integracija ubrza, da se ne čeka 30 godina, jer ko zna gde će tada biti zemlje regiona”, kaže isti sagovornik lista.

Višegodišnji dobri odnosi Jovanovića i Zaeva intenzivirani su tokom referendumske kampanje u Makedoniji, a nakon neuspeha Jovanović je izjavio da Srbija ne treba tendenciozno da komentariše rezultate referenduma u Makedoniji, već da joj pomogne ako sme, navodi “Blic”.

U tekstu se napominje da je Jovanović sve vreme održavao dobre odnose i sa građanskom opcijom BiH, kao i da je podržao odluku Željka Komšića da se kandiduje na izborima za člana Predsedništva te zemlje.

I Komšiću je predstavio svoj plan za region, što je ovaj prihvatio, navodi “Blic”, dodajući da i Zaev i Komšić smatraju da dogovor s kosovskim Albancima treba podržati kako bi se dugoročno obezbedio mir na Balkanu.

Upitan da potvrdi ova saznanja, Jovanović je beogradskom dnevniku rekao da je region oduvek u njegovom fokusu, ali je izbegao da odgovori na konkretno pitanje.

Advertisements

“Problemi su prevazišli naše međusobne odnose. BiH i Makedonija će uvek biti u mom fokusu. Ne postoji nijedan unutrašnji problem koji nije posledica međusobnih odnosa dve ili više država. Ništa se ovde ne može rešiti van regionalnog konteksta”, rekao je Jovanović.

Izvor: RTV