Zaev: Utvrditi da li je Gruevski kidnapovan

Zaev: Utvrditi da li je Gruevski kidnapovan

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da treba ispitati da li je bivši premijer Nikola Gruevski Makedoniju napustio dobrovoljno ili je kidnapovan.

Zaev: Utvrditi da li je Gruevski kidnapovan
Wikipedia

On očekuje da na to pitanje odgovor da Gruevski i Mađarska.

Zaev je, na konferenciji za novinare, rekao da istraga, koju su sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, treba da pokaže kako je bivši premijer koji je osuđen na dve godine zatvora napustio Makedoniju.

“Treba da dobijemo odgovor da li je on dobrovoljno napustio zemlju ili je kidnapovan. Svaka ambasada i svako diplomatsko predstavništvo je eksteritorijalno. Od odgovora na ovo pitanje zavise odgovori na sva druga bitna pitanja”, rekao je Zaev.

Premijer je saopštio da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal otvorena dvostruka istraga.

Otkrio je da je zvanično juče dobio informaciju da je Gruevski ušao iz Makedonije u Albaniju, a odatle u Crnu Goru.

“Ono što je objavljeno u medijima odgovara onome što se nalazi u informacijama iz Albanije i Crne Gore”, rekao je Zaev.

On je rekao da će se sa Mađarskom o pitanju izručenja Gruevskog raditi oprezno da ne bi ugrozili prijateljske odnose sa tom zemljom.

“Mađarska će dodatno morati da pokaže prijateljstvo prema našoj zemlji tako što će ga vratiti. Prvi dokumenti su već poslati u Mađarsku i EU, a svi ostali koji su potrebni za realizaciju ekstradicije biće dostavljeni”, rekao je Zaev i dodao da će pravosudni organi učiniti sve da Gruevski zatvorsku kaznu izdržava u Makeodniji.

Screenshot

Upozorio je da, ako se utvrdi da je Gruevski imao pomoć pri napuštanju Makedonije, taj neko snositi odgovornost.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je sve što je potrebno četiri sedmice pre odlaska Gruevskog i nije bilo nikakvih indicija da se on priprema da pobegne”, kazao je Zaev.

Bilo je, kazao je, informacija da je Gruevski nameravao da napusti Makedoniju dok je bio na vlasti, kada je stranka aktuelnog premijera objavljivala tzv. “bombe”, odnosno informacije u vezi sa “slučajem prisluškivanje”, o raznim malverzacijama tadašnjeg rukovodstva.

Advertisements

Prema njegovim rečima, od Mađarske zavisi da li će Gruevskom dozvoliti da ode u Gruziju ili Tursku,

Izvor: RTV