Zaseda Sobranje Makedonije, Zaev trguje s poslanicima nudeći amnestiju, građani na ulici

Zaseda Sobranje Makedonije, Zaev trguje s poslanicima nudeći amnestiju, građani na ulici

Skoplje — U Skoplju počelo plenarno zasedanje Sobranja, koje mnogi smatraju istorijskim s obzirom na to da je na dnevnom redu samo jedna tačka.

Naime, pred poslanicima Sobranja je vladin predlog za izmenu i dopunu Ustava te bivše jugoslovenske republike, a u skladu sa Prespanskim sporazumom o njenom novom imenu.

Poslanici svih parlamentarnih grupa su prisutni, kao i premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimov.

Sednici prisustvuje i bivši premijer i bivši lider najuticanje opozicione VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, kome je danas na njegov zahtev odloženo suđenje da bi mogao da prisustvuje ovoj sednici parlamenta.

Poslanik iz poslaničke grupe VMRO-DPMNE Ilija Dimovski kazao je da aktuelna vlast nema niti izborni, niti referendumski legitimitet za pokretanje postupka o reviziji makedonskog Ustava.

Istovremeno, udruženje građana “Povratak” ispred zgrade Sobranja protestuje protiv ustavnih promena. Organizator protesta Ana Bobinkova Mijkovska saopštila je da će od Zaeva i predsednika parlamenta Talata Džaferija tražiti da poštuju njihove zahteve.

“Oni žele da primoraju Makedoniju da uđe u EU i NATO, sa anticivilizacijskim politikama. Sa popularnom građanskom neposlušnošću, okrećemo se protiv štetnih politika nelegitimne vlade”, navela je ona.

Rekla je da su blokade postavljene na ulici ispred parlamenta i da će tu ostati do ostavke vlade. “Stavljamo moratorijum na rad parlamenta da ne postupaju po zahtevu vlade za promenu Ustava”, rekla je.

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je poslanike u Sobranju na nacionalno pomirenje, a članovima najuticajnije opozicije VMRO-DPMNE kao gest dobre volje da glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom ponudio je amnestiju za članove te stranke kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine.

„Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada, kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila (prošle godine). Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila… Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu“, rekao je, između ostalog, Zaev obraćajući se poslanicima.

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od postignutog sa Grčkom o novom imenu Makedonije i to, kako je rekao, svi znaju.

„Iskoristimo zato današnju plenarnu sednicu kao priliku za pomirenje između levice i desnice u Makedoniji nakon prošlogodišnjih incidenata u zakonodavnom domu“, pozvao je on.

Premijer Zaev smatra da je današnja odluka o prihvatanju ili odbijanju predloga vlade o otpočinjanju ustavnih izmena koje uključuju promenu ustavnog imena Makedonije, istorijski trenutak koji će prepričavati buduće makedonske generacije, prenosi Tanjug.

Pozvao je sve poslanike da jedni drugima pruže ruku i prihvate otpočinjanje procesa ustavne revizije kako bi osigurali evroatlantsku integraciju Makedonije.

Advertisements
Zaseda Sobranje Makedonije, Zaev trguje s poslanicima nudeći amnestiju, građani na ulici

Agencije