Zloslutni znak “Crno sunce” nalazi se u manifestu ubice sa Novog Zelanda

Na prvoj strani manifesta koji je objavio Brenton Tarant, masovni ubica koji izvršio masakr u džamiji na Novom Zelandu, skriven je jedan zloslutni simbol koji je verovatno malo ko primetio – Crno sunce (nem. Schwarze Sonne), takođe ponekad nazivano Sunčev kolut (nem. Sonnenrad).

Reč je o okultnom simbolu koji je i danas obavijen misterijom i koji se vezuje za brojne organizacije, najčećšće ekstremne desničare, naciste i sataniste.

FOTO: SCREENSHOT OSTALO / SCREENSHOT

Za naciste se najčešće vezuje i priča o njegovom nastanku, iako se prema pojedinim izvorima koristi praktično od nastanka prvih civilizacija na zemlji.

Povezuje se sa brojnim istočnjačkim religijama, ponegde se može pročitati da su ga koristili i stari Grci, Sloveni, Germani i Kelti, s tim da je u svim tim slučajevima imao pozitivno značenje ili je vezivan za sreću.

Zloslutni znak “Crno sunce” nalazi se u manifestu ubice sa Novog Zelanda
FOTO: WIKIPEDIA / WIKIPEDIA

Jedan dvorac i jedna od najozloglašenijih u ličnosti nacističkog režima zaslužni su za njegovu negativnu reputaciju kakvu ima danas.

Himlerov dvorac

U pitanju je dvorac Vevelsburg, koji je godinu dana nakon dolaska nacista na vlast Hajnrih Himler zakupio na period od 100 godina sa idejom da u njemu napravi ideološki centar za ozloglašene SS jedinice.

Zloslutni znak "Crno sunce" nalazi se u manifestu ubice sa Novog Zelanda
FOTO: HARALD KÖSTER, BOCHUM, GERMANY / WIKIPEDIA

Vevelsburg, prema njegovim zamislima, trebalo je da bude neka vrsta “svetog mesta” gde bi se klanjalo arijevskim idolima i odavala počast stvarnoj, a još više izmišljenoj, nemačkoj prošlosti. Mnogi veruju da je upravo u Vevelsburgu Himler, poštovalac okultnog, pokušao da stvori novu nemačku religiju, u rivalstvu sa hrišćanskom koje se gadio.

Plan za rekonstrukciju ovog zdanja bio je veoma ambiciozan i skup – čak 250 miliona tadašnjih maraka. Da bi obezbedio radnu snagu koja će da realizuje ovaj megalomanski projekat, Himler je nedaleko od dvorca otvorio koncentracioni logor.

FOTO: ZIKO-C / WIKIPEDIA

Radovi su trajali do 1942. godine, ali proširenje nikada nije završeno u planiranim razmerama. Neke stvari su ipak jesu, poput najvažnije prostorije u dvorcu – velike dvorane u Severnoj kuli.

U ovoj dvorani trebalo je da se redovno sastaje grupa od 12 najviših SS oficira, međutim, takav sastanak je organizovan samo jednom, u martu 1941. kad je raspravljano o detaljima vojne operacije “Barbarosa”, odnosno invazije na SSSR.

Upravo na podu te dvorane i danas se nalazi “crno sunce”, mada tada nije ni bio poznat pod tim imenom.

FOTO: WIKIPEDIA / WIKIPEDIA

U to vreme nije bio poznato da li je simbol samo dekorativnog karaktera ili ima neko dublje značenje.

Prema pojedinim tumačenjima, simbol je posebno dizajniran za Himlera na osnovu starog arijevskog amblema. Zamišljen je da oponaša Okrugli sto legende o Arturu, a na “crnom suncu” svaki krak predstavljao je po jednog “viteza” tačnije visokog oficira SS-a.

Inače, ovaj dvorac ima zanimljvu istoriju i pre Himlera. Vevelsburg je imao važnu ulogu u 17. veku u vreme progona veštica. Procenjuje se da je tada samo u Nemačkoj stradalo 100.000 žena od kojih su mnoge bile zatočene i mučene upravo u podzemnim tamnicama Vevelsburga, u čijem dvorištu su i spaljivane na kraju.

Danas, dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Nemačkoj, nakon što je obnovljen 2010. u šta je uloženo skoro šest miliona evra.

Izvor: Blic/ M. B.