Zabrana tranzita kroz Mađarsku: Očekuju se gužve na prelazima

Zabrana tranzita kroz Mađarsku: Očekuju se gužve na prelazima

U saopštenju se podseća da će od večeras u 22:00 sata do sutra uveče u 22:00 na snazi biti odluka mađarskih organa o zabrani tranzita na teritoriji Mađarske

Zabrana tranzita teretnih vozila preko vikenda kroz Mađarsku dovodi do gužvi na graničnim prelazima, saopštila je danas Uprava carina i dodala uvođenje elektronskog sistema za praćenje tovara, tzv. lokatora, koje je u toku, ni na koji način ne produžava postupak na granici.

U saopštenju se podseća da će od večeras u 22:00 sata do sutra uveče u 22:00 na snazi biti odluka mađarskih organa o zabrani tranzita na teritoriji Mađarske.

“Takve zabrane koje su redovna pojava na granici sa našim severnim susedima utiču na to da se na prelazima ka Mađarskoj formiraju kolone kamiona. Slično se očekuje i na kraju ovog vikenda, jer će zbog pomenute zabrane kamioni u nepreglednim kolonama čekati i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje ka Mađarskoj< dodaje Urpava carina.

Kako se navodi, Odluka o zabrani tranzita vikendom kroz Mađarsku za prevoznike nije novina, jer je ona na snazi veći deo godine, a tokom letnje sezone još je oštrija.

Tako kamioni od 1. marta do 1. jula ne mogu prolaziti kroz Mađarsku vikendom od 22h subotom do 22h nedeljom, dok se od 1. jula taj period produžava i tranzitiranje kamiona nije moguće od 8:00 sati u subotu do 22h u nedelju.

Advertisements

“Uprava carina je u procesu uvođenja elektronskog sistema za praćenje tovara, tzv. lokatora, pa ovom prilikom obavešatavamo javnost da postavljanje tih uređaja ni na koji način ne produžava postupak na granici, već najčešće uzrok takvog stanja – odluka carinskih administracija susednih zemalja”, napominje se u saopštenju.

Izvor: Novosti