1 od 5 miliona: Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi Oliverove ubice i nalogodavci, za nas nije, i zato smo na ulicama

1 od 5 miliona: Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi Oliverove ubice i nalogodavci, za nas nije, i zato smo na ulicama

Građanski protest “1 od 5 miliona” počeo je okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Građanski protest “1 od 5 miliona” počeo je večeras okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovo je deseti protest u prestonici, a okupljeni će, kao i do sada, prošetati centralnim gradskim ulicama.

Pre početka šetnje, okupljenima obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je navela da Srbija više nije slobodna zemlja.

– Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića. To nije sloboda, i zato smo mi na ulicama – rekla je ona.

Kako je najavljeno, okupljenima se obratio i pisao Marko Vidojković koji je naveo da mu sve ovo deluje kao “košmar”.

– Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci Kada ovaj kosmar prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana – naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju.

Nakon govora, okupljeni su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma “4. april”, priključili su se građanima na Platou.

Ove subote mesto vešala, koja su izazvala veoma burne rekacije javnosti, večeras su građani su na protest poneli visibabu. Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” apelovali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Protesti “Jedan od pet miliona” održani su juče u gradovima širom Srbije – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Kako su krenuli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom “Stop krvavim košuljama”.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na prethodnom protestu, okupljeni su zahtevali da ostavku podnese ministar prosvete Mladen Šarčević.

1 od 5 miliona: Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi Oliverove ubice i nalogodavci, za nas nije, i zato smo na ulicama

Izvor: blic.rs, Vestionline, rts