Danas zvanično stupila na snagu upotreba novog imena – Severna Makedonija

Pošto je grčki parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, od danas se primenjuje Prespanski sporazum, kojim je Skoplje pristalo na novi ustavni naziv države.

Državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva imaju rok od sedam dana da zamene table i druge oznake i da na novim tablama istaknu ustavno ime – Republika Severna Makedonija.

Idejna rešenja za nove table su već spremna, a kako Telma nezvanično saznaje, prva bi trebalo da bude postavljena na graničnom prelazu Bogorodica.

Zatim će se nove table postaviti na zgradama Vlade i Sobranja.

Makedonski mediji pišu da se problemi u sprovođenju dogovorenog ne očekuju i da je vlada već formirala radnu grupu koja treba da izradi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti.

Upotreba novog imena će, kako prenosi Sitel, biti usaglašena i sa novim Zakonom o upotrebi jezika. To, dakle, znači da će ubuduće novo ime države na zvaničnim oznakama i natpisima biti ispisano i na albanskom jeziku.

Razlog za dvojezične table je, kako je naveo portparol vlade Mile Bošnjakovski, to što Albanci čine 20 odsto stanovništva.

Uputstvo za upotrebu novog ustavnog imena biće prosleđeno svim sektorima državnih i javnih institucija, a preporuke za zamenu tabli dobiće i lokalne samouprave.

Iz Vlade ne otkrivaju koliko će sve ovo da košta. Konačni račun znaće se, kažu, kada se posao završi.

"Gruevski će biti izručen Makedoniji i odslužiće kaznu"
Foto: Wikipedia

Razmena diplomatskih nota

Ono što preostaje u novim makedonsko-grčkim odnosima je razmena diplomatskih nota, a zatim i pismo međunarodnim organizacijama kojima će one biti obaveštene o korišćenju dogovorenog imena.

Kako Telma nezvanično saznaje, grčko pismo moglo bi da stigne već u ponedeljak, a očekuje se da će istog dana dve države o tome zajednički obavestiti Ujedinjene nacije.

Inače, rešavanje spora Atine i Skoplja o ustavnom imenu koje je, sada već Severna, Makedonija koristila od sticanja nezavisnosti 1991. godine, bio je uslov za ulazak u NATO.

Višedecenijski spor okončan je u junu prošle godine, kada su grčki i makedonski premijeri, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, potpisali sporazum u Prespi.

Taj sporazum su, uz proteste i oštre kritike opozicije, ali i pojedinih članova vladajućih struktura, ratifikovali parlamenti dveju zemalja, posle čega je i u NATO-u potpisan Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.

Potpis na protokol stavili su ambasadori svih zemalja članica, a prvo ratifikovanje Atina je simbolično preuzela na sebe.

Očekuje se da će to uskoro, među prvima, učiniti i Bugarska, za šta se zalaže i bugarska šefica diplomatije Ekatarina Zaharijeva.

Kada parlamenti svih članica NATO-a ratifikuju ovaj protokol, Republika Severna Makedonija će zvanično postati deo ove, za sada, 29-člane Alijanse.

Izvor: RTS