Advokati na odmoru, ponovo odloženo suđenje Milutinu Jeličiću

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus koji je optužen za polno uznemiravanje bivše sekretarice Marije Lukić, ponovo je odloženo, jer se njegovi branioci nisu pojavili u Osnovnom sudu u Kruševcu zato što su na odmoru, objavio je N1. Novo ročište zakazano je za 23. septembar.

Na suđenje je prvo stigla Marija Lukić u pratnji advokata, dok je Jelićić stigao nešto kasnije.

Ispred suda u Kruševcu okupili su se brojni građani, od kojih je jedan deo nosio transparente sa natpisima “Pravda za Mariju”, “Vlast nije izgovor”, “Solidarnost sa žrtvama nasilja”, “Radnice su uz Mariju Lukić”.

Ovo nije prvi put da se suđenje Jeličiću odlaže, ali je prvi put da se održavalo u Osnovnom sudu u Kruševcu, jer je početkom jula premešteno u taj grad i to nakon što je Osnovni sud u Brusu uputio zahtev da se ono izmesti.

Naime, sudija Osnovnog suda u Brusu podneo je Vrhovnom kasacionom sudu 10. juna ove godine predlog da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.  Jedan od razloga za ovakav predlog bila je činjenica da je okrivljeni u postupku doskorašnji predsednik Opštine, a da se u samom gradu oseća tenzija i da je došlo do podele među pristalicama okrivljenog i oštećene koja se ogleda u tome da se okupljaju ispred zgrade suda i otežavaju rad suda i postupajućeg sudije.

Suđenje Milutinu Jeličiću zbog nedozvoljenih polnih radnji i polnog uznemiravanja svakako bi počelo iz početka zbog promene postupajućeg sudije. Naime, od poslednjeg pretresa u maju do danas došlo promene sudije, jer dosadašnji sudija Mladen Tipsarević ide u penziju i na mestu postupajućeg sudije zamenila ga je sudija Svetlana Radojković.

Prijave protiv Jeličića podnelo je sedam žena, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić.

Suđenje Milutinu Jeličiću do sada su obeležila odlaganja i protesti ispred suda koji su bili na ivici incidenta. Suđenje je počelo 5. februara nakon dva odlaganja. Glavni pretres u aprilu takođe je odložen i to za 27. maj, kada je suđenje ponovo odloženo.

Zastupnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, tvrdio je da odbrana opstruiše suđenje i pokušava da spreči svedokinje koje su podnosile prijave protiv Jelića da svedoče.Zbog toga je Borović smatrao da suđenje mora da se premesti u drugi grad. On je tražio i izuzeće postupajućeg sudije i predsednice Suda, ali je u tome morao da ga podrži tužilac koji je rekao da “ostavlja sudu na ocenu”.

Suđenje je u maju prekinuto jer je i odbrana tražila izuzeće postupajuće sudije zbog pristrasnosti.

Ispred suda svaki put su se okupljale pristalice Jeličića koje su vređale oštećenu Mariju Lukić, a u aprilu su čak i delili i fotografije na kojima se vidi telo žene u donjem vešu, za koju su tvrdili da je Marija Lukić. Pred poslednje suđenje u maju pristalice Jeličića sprečavale su Mariju Lukić i njenog advokata da priđu zgradi Suda. Istovremeno, tamo su se okupili i građani koji su došli da pruže podršku oštećenoj, pa je cela atmosfera bila na ivici incidenta.

Advertisements

U međuvremen,u Milutinu Jeličiću koji je podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Brus vraćen je odbornički mandat.

Izvor: insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *