Agencija za borbu protiv korupcije traži posmatrače izbora

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javni poziv za izbor posmatrača izborne kampanje kako bi se pripremila da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obavi kontrolu aktivnosti političkih subjekata kada budu imali proglašene izborne liste, rečeno je Beti u Agenciji.
Ovim javnim pozivom formiraće se mreža posmatrača koji će biti angažovani tek u momentu raspisivanja izbora. Proces selekcije i obuke posmatrača može da traje nekoliko meseci“, naveli su u Agenciji.
Javni poziv za prijavljivanje kandidata za posmatrače izborne kampanje objavljen je 28. februara, a biće izabrano 165 posmatrača.
Terenski posmatrači biće angažovani za period od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, dok se koordinatori angažuju za period od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.
Za koju izbornu kampanju će biti angažovani, kako objašnjavaju u Agenciji, biće poznato kada nadležni organ donese odluku o raspisivanju izbora.
Objavljivanje javnog poziva za izbor posmatrača je jedna od aktivnosti koje Agencija za borbu protiv korupcije sprovodi u skladu sa svojim nadležnostima i potrebama. Agencija je birala i ranije posmatrače, a poslednji takav poziv objavila je 2016. godine.
Posmatrači prikupljaju sve informacije o političkim aktivnostima političkih subjekata i dostavljaju ih centralnim koordinatorima koji ih statistički i analitički obrađuju. Ti podaci se dostavljaju Agenciji koja, zatim, poredi podatke dobijene od posmatrača sa izveštajima o troškovima izborne kampanje koje dostavljaju politički subjekti.
Poziv možete pogledati OVDE.
Izvor: 021, Beta