Aleksis Cipras dolazi u istorijsku posetu Republici Severnoj Makedoniji

Grčki premijer Aleksis Cipras sutra prvi put dolazi u istorijsku posetu Republici Severnoj Makedoniji (RSM), posle okončanja oduženog susedskog spora zbog imena, potpisivanjem Prespanskog sporazuma.

U Skoplju su velika očekivanja od posete kojom će se, kako se ocenjuje dodatno intenzivirati partnerski odnosi, tim pre što ovu zemlju sa južnim susedom, uprkos dugom sporu, vezuju istorijske, ekonomske i kulturne sprege, piše portal Spona.

Kako je zvanično najavljeno Cipras u Skoplje dolazi sa 70 „biznis-lidera“, čime se najavljuje da posle potpisivanja Prespanskog sporazuma, predstoji otvaranje nove strateške vizije između dvaju suseda, „partnera i saveznika“. Očekuje se da će se u Skoplju razgovarat o 30-tak pitanja iz svih oblasti.

Cipras je u razgovoru za agenciju MIA, uoči dolaska u Skoplje, ukazao da rezultat dogovora u Prespi nije samo rešavanje pitanja imena i otključavanja evropske i evro-atlantske perspektive RSM. Sporazum je postavio temelje, kako je naglasio, za uspostavljanje snažnih bilateralnih odnosa, što podrazumeva saradnju, i na međunurodnom, evropskom i regionalnom nivou.

– U tim okvirima održaće se i prvi sastanak našeg Saveta za saradnju na visokom nivou uz učešće 10 ministara iz više oblasti (ekonomija, energetika, odbrana, spoljna politika, infrastruktura/ transport, poljoprivredni razvoj, digitalna politika, zdravstvo) i prvi biznis forum sa više desetina biznismena iz naših zemalja. Dogovorićemo se i o Akcionom planu koji uključuje sve kategorije saradnje. Dogovor o odbrambenoj saradnji, Dogovor za otvoranje i novog graničnog prelaza koji će povezivati Promahi sa Majdenom, Memorandum o saradnji u pristupnom procesu Severne Makedonije, energetici, razvoju infrastrukture, naših Službi civilne avijacije, najavio je Cipras.

Paralelno, kako je rekao, u Skoplju će biti razgovora i o „regionalnim događanjima i razvoju regiona“, imajućio u vidu velike promene na energetskoj mapi.

– Razgovaraćemo o kvadrilateralnim formacijama koje je Grčka uspostavila sa Severnom Makedonijom – Albanijom – Bugarskom na nivou ministarstava spoljnih poslova, i sa Bugarskom – Rumanijom – Srbijom na nivou premijera. Razgovaraćemo o Berlinskom procesu, okviru Kine 16+1 i svakako velikim ekonomskim perspektivama otvorenim na Međunarodnom sajmu u Solunu 2018, na kome su SAD bile počasna zemlja.

Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije
fOTO: REUTERS/Elias Marcou

Gasna veza

U Skoplju se očekuje intenziviranje ekonomske saradnje sa Grčkom posebno u delu adekvatnog korišćenja „pristupa moru“, povećanju protoka roba i ljudi, modernizaciji graničnih prelaza, kao i potsticanja uzajamnih investicija.

U tom svetlu se očekuje ponovno otvaranje naftovoda Skoplje – Solun i nadgradnja i modernizacija elektro mreže.

Zamenik premijera u Vladi RSM zadužen za enonomska pitanja Kočo Anđušev priopritet daje „krucijalnom projektu“ – gasnom interkonektoru.

Advertisements

– Da ne zvuči mnogu apstraktno, znači nova cev za gas, znači nov gasovod, kojim bi se povezali sa Grčkom, jer je naša država trenutno povezana samo sa jednom gasovodnom cevi prema Bugarskoj. A tu monopol ima Gasprom i mi plaćamo jednu od najskupljih cena za gas u Evropi, izjavio je Anđušev.

Izvor: SPONA (srbi.org.mk)/ M.S.