Katolički sveštenici u Poljskoj spalili Harija Potera

Karolički sveštenici u Poljskoj spalili Harija Potera

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i nastavke iz serijala “Hari Poter” britanske autorke Džej Kej Rouling.

“Mi poštujemo reč”, rekli su sveštenici na nalogu na Fejssbuku na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavet.

U jednom pasusu podstiču se vernici da unište neprijatelje Boga uz zapoved “spalite njihove idole u vatri”.

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa “SMS sa nebesa” izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Karolički sveštenici u Poljskoj spalili Harija Potera

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran “Helou Kiti” i hinduistička figura.

Knjige su paljene u nedelju, nakon mise u 11.00 sati, rekao je neimenovani vernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

Od vernika je zatraženo da donesu predmete koji se vezani za “negativnu energiju” i sujeverje, uključujući amajlije.

Serija knjiga “Hari Poter” govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemora.

Advertisements

Serijal je i ranije izazivao kritiku verskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na veštičarenje, podseća AFP.

Izvor: N1