Alfa Romeo koji vredi 25 miliona dolara (FOTO)

Alfa Romeo koji vredi 25 miliona dolara (FOTO)

Na aukciji koja će se u februaru 2019. održati u Parizu naći će se jedno remek-delo predratne italijanske auto-industrije.

Alfa Romeo koji vredi 25 miliona dolara (FOTO)
Foto: Artcurial Motorcars

U doba kada na scenu još nisu stupili proizvođači kao što su Ferrari i Lamborghini, Alfa Romeo je bio sinonim za elegantne i visokoperformansne italijanske automobile koji bude strast za vožnjom i od kojih zastaje dah.

Jedan od njih bio je Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta iz 1939. godine, nastao u predvečerje Drugog svetskog rata.

Foto: Artcurial Motorcars

Ovaj model, originalno dizajniran sa idejom da učestvuje u auto-trkama, bio je baziran na šasiji Alfa Romea 8C 35 Grand Prix.

Produkcijska verzija koristila je za pogon redni osmocilindarski 2.9 litarski motor opremljen sa dva kompresora.

Verzija 2900B, o koji je ovde reč, pretrpela je određene promene u odnosu na originalni 2900, kako bi auto bio komforniji i pouzdaniji, ali i dalje je imala zavidne performanse na putu, uz veoma upečatljivu spoljašnjost.

Foto: Artcurial Motorcars

Primerak koji će se u februaru naći na prodajnoj aukciji jedan je od samo pet napravljenih u ovoj konfiguraciji, u saradnji sa italijanskim proizvođačem karoserija, firmom Touring.

Automobil je kupljen i isporučen 1939. godine svom vlasniku u Englesku. U toj zemlji je kasnije tri puta promenio vlasnika – poslednji put 1976, a sadašnji je odlučio da ga ponudi na prodaju na aukciji u Parizu.

Procenjuje se da će ovaj Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta iz 1939. godine dostići cenu od čak 25 miliona dolara.

Foto: Artcurial Motorcars

Izvor: B92