ALTERNATIVA ZA RUSKI GAS Razmatra se izgradnja morskog gasovoda Španija-Italija

Evropska komisija (EK) analizira mogućnost izgradnje morskog gasovoda koji bi povezao Iberijsko poluostrvo sa Italijom, objavio je list El Pais.

Povezivanje Italije sa Španijom bilo bi značajno, s obzirom na to da Španija ima najveći kapacitet za regasifikaciju tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropskoj uniji. U Španiji radi šest fabrika za regasifikaciju, navodi se u izveštaju španskog lista, prenosi Raša tudej.

Povezivanje Španije gasovodima sa većinom preostalog dela EU je ograničena zbog visokog planinskog venca Pirineja, koji čini granicu između Španije i Francuske.

Kako navodi El Pais, 700 kilometara dugačak gasovod između Barselone i Livorna u Italiji prikazan je na jednoj od mapa puta u programu energetske tranzicije “REPowerEU”.

Očekuje se da će izgradnja trajati jednu do dve godine i da će zahtevati ulaganje između 2,5 i 3,0 milijarde evra (3,2 milijarde dolara).

Gasovod bi mogao da snabdeva gasom i Italiju i zemlje centralne i severne Evrope, dodaje se u tekstu.

Španski premijer Pedro Sančez je izjavio početkom ove nedelje u intervjuu za CNBC, da bi Španija i južna Evropa zajedno mogle da pomognu da EU smanji energetsku zavisnost od Rusije. On je napomenuo da Španija učestvuje sa 37 odsto u ukupnim kapacitetima EU za regasifikaciju.

Advertisements

Rusija je najveći snabdevač evropskih država gasom. Podaci EK pokazuju da Evropska unija, od ukupnih uvezenih količina energenata, dobija 40 posto gasa, 27 posto nafte i 46 procenata uglja iz Rusije.

Članice EU su se saglasile da prekinu kupovine ruskog uglja, ali nisu uspele da postignu konsenzus o predlogu za zabranu uvoza ruske nafte. Takođe su podeljene po pitanju snabdevanja ruskim gasom, koji je teško zameniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *