ALTERNATIVA ZA RUSKI GAS Razmatra se izgradnja morskog gasovoda Španija-Italija

Evropska komisija (EK) analizira mogućnost izgradnje morskog gasovoda koji bi povezao Iberijsko poluostrvo sa Italijom, objavio je list El Pais.

Povezivanje Italije sa Španijom bilo bi značajno, s obzirom na to da Španija ima najveći kapacitet za regasifikaciju tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropskoj uniji. U Španiji radi šest fabrika za regasifikaciju, navodi se u izveštaju španskog lista, prenosi Raša tudej.

Povezivanje Španije gasovodima sa većinom preostalog dela EU je ograničena zbog visokog planinskog venca Pirineja, koji čini granicu između Španije i Francuske.

Kako navodi El Pais, 700 kilometara dugačak gasovod između Barselone i Livorna u Italiji prikazan je na jednoj od mapa puta u programu energetske tranzicije “REPowerEU”.

Očekuje se da će izgradnja trajati jednu do dve godine i da će zahtevati ulaganje između 2,5 i 3,0 milijarde evra (3,2 milijarde dolara).

Gasovod bi mogao da snabdeva gasom i Italiju i zemlje centralne i severne Evrope, dodaje se u tekstu.

Španski premijer Pedro Sančez je izjavio početkom ove nedelje u intervjuu za CNBC, da bi Španija i južna Evropa zajedno mogle da pomognu da EU smanji energetsku zavisnost od Rusije. On je napomenuo da Španija učestvuje sa 37 odsto u ukupnim kapacitetima EU za regasifikaciju.

Rusija je najveći snabdevač evropskih država gasom. Podaci EK pokazuju da Evropska unija, od ukupnih uvezenih količina energenata, dobija 40 posto gasa, 27 posto nafte i 46 procenata uglja iz Rusije.

Članice EU su se saglasile da prekinu kupovine ruskog uglja, ali nisu uspele da postignu konsenzus o predlogu za zabranu uvoza ruske nafte. Takođe su podeljene po pitanju snabdevanja ruskim gasom, koji je teško zameniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *