Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Podržavamo ravnopravni Otvoreni Balkan

Sjedinjene Američke Države podržavaju “Otvoreni Balkan”, uz uslov da su u toj inicijativi “potpuno i ravnopravno” zastupljene sve države Zapadnog Balkana i da ona bude u potpunosti usklađena sa principima Evropske unije, rekla je u intervjuu za Glas Amerike američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Na pitanje da li je američka podrška toj incijativi bezuslovna ili postoje određeni uslovi, ona je istakla da postoji jednostavan set uslova, a to je da je „Otvoreni Balkan“ potpuno i ravnopravno otvoren za svih šest država Zapadnog Balkana.

„Nema fusnota, nema posebnih uslova“, kazala je Džudi Rajzing Rajnke i ukazala da bi to zemljama Zapadnog Balkana pružilo šansu da izgrade svoje ekonomije, da rade na uspostavljanju normi i regulatornih principa za slobodno kretanje ljudi, dobara i sredstava i da budu spremnije dok se bude približavalo pristupanje EU.

Na pitanje o statusu Srpske pravoslavne crkve, ona je istakla da SAD snažno veruju u slobodu veroispovesti i da bi svi građani Crne Gore i svake demokratske zemlje trebalo da budu u mogućnosti da slobodno praktikuju svoju veru, bez ograničenja.

“Moj savet vladi je da osigura da se odnosi sa svim verskim zajednicama tretiraju ravnopravno i pravedno. Nijedna verska zajednica ne bi trebalo da bude tretirana kao posebna ili povlašćena”, rekla je Džudi Rajzing Rajnke za VOA.

Navodeći da ne može da govori o samom ugovoru između SPC i Vlade Crne Gore, jer ne zna šta potencijalni pregovori konkretno obuhvataju, ona je istakla da bilo koji sporazum mora biti srazmeran onome što će imati bilo koja druga zajednica.

Advertisements

“Dobro je što će biti napretka u pogledu pravila i normi za delovanje verskih zajednica, ali to mora biti ravnopravno za sve vere jer su u suštini ljudi, vernici ti koje treba tretirati pravedno i ravnopravno”, ocenila je Džudi Rajzing Rajnke.

N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *