Dritan Abazović u poseti Beogradu

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović dolazi danas u zvaničnu posetu Beogradu, gde će odvojeno razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Svečani doček Abazoviću, ispred Palate „Srbija“, prirediće premijerka Ana Brnabić, posle čega će šefovi dve vlade imati sastanak u četiri oka.

Abazović i Brnabić će se zajedno obratiti medijima posle plenarnog sastanka delegacija vlada Crne Gore i Srbije.

Printscreen

Abazović, koji je pre dva meseca izabran za premijera, kasnije će odvojeno razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem.

Crnogorski premijer će predvoditi 11-članu delegaciju u kojoj će biti i ministri poljoprivrede, finansija i ekologije i urbanizma, Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović i Ana Novaković Đurović.

Abazović je rekao da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo. Vlada u Podgorici je saopštila da zvanična poseta Abazovića Beogradu ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.

Odnose Crne Gore i Srbije opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, među kojima su priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što su tačke sporenja i unutar same crnogorske vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je juče saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladile Nacrt Temeljnog ugovora. Taj dokument predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC.

Advertisements

U Nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države. Ostavljena je i mogućnost uvođenja veronauke u školama.

Među pitanjima koja duže vreme opterećuju odnose dve zemlje su i izručenje Podgorici bivšeg predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obe zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su u junu prošle godine glasali za usvajanje rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *