AMERIČKI SENATORI POSLALI VAŽNU PORUKU SRBIJI! “Posle ovoga, Kurti će biti pod većim pritiskom – NISU DOŠLI SLUČAJNO”

Vučić je sa njima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Džin Sajin i Tomom Tilisom iz Odbora za spoljne poslove.

Vučić je sa njima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Vladimir Marinković, poslanik SNS-a i predsednik Društva Lobista Srbije Nenad Vuković istakli su da je ova poseta senatora od izuzetnog značaja za Srbiju.

– Ne bih rekao da je ovo izviđačka poseta, budući da Aleksandar Vučić ima odličnu saradnju sa Krisom Marfijem i Džin Šahin, koji su veoma uticajni demokratski senatori. Jako važna poseta, koja ima za cilj i da pokaže šta oni misle o demokratskoj politici Srbije. Tu je i čestititka predsedniku Vučiču i SNS na ubedljivoj pobedi na izborima. Nisu američki senatori mnogo putovali i imali ovakve posete u proteklih godinu dana – kaže Marinković.

Na pitanje voditeljke jutarnjeg programa Kurir televizije Olje Lazarević koja je najvažnija poruka ove posete, s obzirom na sva dešavanja na istoku Evrope, Vladimir Marinković je istakao da ona postoji.

– Poruka je da oni računaju na Srbiju. Da su SAD pouzdan partner, da je predsednik Aleksandar Vučić pozudan partner, da je pružena ruka kada su u pitanju nove investicije i dalja saradnja, kao i orjentacija Republike Srbije ka EU i evropskim integracijama – kaže poslanik SNS.

Mi smo pragmatični i vodimo računa o sopstvenim interesima, a Srbija je od vitalnog značaja za ovaj region, istakao je Marinković.

– Poseta senatora je veoma značajna, a veći kapacitet dobija i kada se shvati da su u pitanju pripadnici oba najznačajnija tabora SAD-a. Dolazi do stvaranja novih odnosa. Zna se koje teme njih zanimaju i o čemu su došli da razgovaraju: Ukrajina, Kosovo, Republika Srpska, energetska zavisnost – kaže Nenad Vuković, predsednik Društva Lobista Srbije.

Nenad Vuković je istakao da njihovi stavovi nisu nepoznati Srbiji, a ako govorimo o naporima da se reše pitanja Srbije i Amerika ima svoj interes da nas ne gurne potpuno u zagrljaj druge strane.

– Sa Amerikancima se može raditi. Dosta se govorilo o ekonomskoj strani. Amerika je uspela da objedini spoljnu politiku i NATO. Pozicija Srbije koja gradi nezavisnu spoljnu politiku je veoma značajna – kaže predsednik Društva Lobista.

Senatori su naveli da će izvršiti pritisak na albansku stranu na Kosmetu da se dođe do određenih rešenja i napravi pomak u dijalogu, a Marniković je to ocenio kao nastavak politike Donalda Trampa.

– Svi smo iščekivali šta će se desiti posle pobede demokrata u Americi, a ova izjava Marfija je možda i najznačajnija, s obzirom na to da je sada lopta u dvorištu Prištine. Amerikanci su veoma pragmatični i praktični i veliki je pomak to što su smogli snage da kažu da je problem u politici Aljbina Kurtija, koja nije konstruktivna – kaže Marinković i dodaje:

Advertisements

– Ono što je dobro za nas je da je Kristofer Marfi učestvovao u izgradnji Vašingtonskog sporazuma, bio je važna karika i podržavao je evropske integracija Srbije. Ovo govori da Amerika ima iste aršine i prema Beogradu i prema Prištini – kaže Marinković.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *