Amerika nudi milion dolara za sina Osame bin Ladena

Sjedinjene Države su ponudile nagradu od milion dolara za informacije o tome gdje se nalazi jedan od sinova osnivača Al-Kaide, Osame bin Ladena –Hamza, koji je, u međuvremenu, postao lider islamističke militantne grupe.

Hamza bin Laden se već dvije godine nalazi na listi globalnih terorista, a posljednjih je godina objavljeno nekoliko audio i video poruka u kojima poziva pristalice da napadima na SAD i njihove zapadne saveznike osvete ubistvo njegovog oca.

Hamza bin Laden, sin osnivača globalne terorističke mreže Al-Kaida, koja je 11. septembra 2001. izvela napad na Sjedinjene Države, doživljava se kao novi lider ekstremista pa je Amerika u četvrtak zvanično objavila da nude milion dolara za informaciju o lokaciji na kojoj se nalazi.

Amerika nudi milion dolara za sina Osame bin Ladena
U. S. Department of State (EPA-EFE)

“Hamza bin Laden je sin preminulog bivšeg lidera Al-Kaide, Osame bin Ladena i isplivao je kao lider Al-Kaidine ‘franchise'”, stoji u saopštenju State Departmenta.

Američke obavještajne agencije sve više vide mlađeg Bin Ladena, za koga se navodi da ima oko 30 godina, kao nasljednika svog oca i nosioca plašta globalnog militantizma.

Lokacija Hamze bin Ladena, kojeg ponekad nazivaju i “princom prestolonasljednikom džihada”, godinama je bila predmet spekulacija, pa se tako izvještavalo da živi u Pakistanu, Avgansitanu, Siriji ili čak i u kućnom pritvoru u Iranu.

​Na globalnu listu terorista stavljen je u januaru 2017. kao “specijalno označeni globalni terorista”, a posljednjih su godina u nekoliko navrata objavljivani njegovi pozivi na osvetu protiv SAD-a i zapadnih saveznika, za ubistvo njegovog oca u maju 2011. godine, u pakistanskom gradu Abotabadu u kojem se sakrivao.

Ubile su ga američke specijalne jedinice “foke” zato što je kao osnivač Al- Kaide naredio i organizovao terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi.

Američki State Department kaže da je Hamza Bin Laden oženio ćerku Mohameda Ate, koji je bio otmičar jednog od četiri komercijalna aviona oteta i upotrijebljena za napade 2001. godine i koji se zabio u kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra (World Trade Center) u Njujorku.

Pisma koja su pronađena u skloništu Osame bin Ladena u Pakistanu ukazuju da je on pripremao Hamzu, za kojeg se smatra da mu je bio miljenik, da ga zamijeni kao lider Al-Kaide.

Vjeruje se da je Hamaz bin Laden godinama živio u Iranu sa majkom, gdje se i vjenčao sa ćerkom napadača na Njujork, dok neki drugi izvještaji nagovještavaju da možda živio i u nekoj od susjednih država.

“Mi vjerujemo da je on vjerovatno negdje na avganistansko-pakistanskoj granici… i da prelazi u susjedni Iran. Ali mogao bi biti i bilo gdje drugo u … južnoj ili centralnoj Aziji”, rekao je pomoćnik američkog sekretara za diplomatsku sigurnost, Michael Evanoff.

Mlađi Bin Laden je 2015. godine objavio audioporuku u kojoj je apelovao na militante u Siriji da se ujedine, tvrdeći da borba u toj ratom razorenoj zemlji utire put za “oslobađanje Palestine”.

Godinu dana kasnije, idući očevim stopa, pozvao je na zbacivanje vlasti u njihovoj zemlji porijekla Saudijskoj Arabiji. Zanimljivo, tri žene Osame bin Ladena i njihovoj djeci prećutno je nakon njegovog ubistva odobren povratak u Saudijsku Arabiju.

Što se Hamze tiče, neki posmatrači kažu da ga je radikalni režim u Teheranu držao u kućnom pritvoru kao način da održe pritisak na rivalsku Saudijsku Arabiju ali i na Al-Kaidu, kao garanciju da sunitski militanti neće napadati Iran.

Jedan od polubraće Hamze bin Ladena je listu The Guardianu prošle godine rekao da je mjesto na kojem se on nalazi nepoznato, ali da bi možda mogao biti u Avganistanu. Tada je potvrdio da se njegov brat oženio ćerkom Mohameda Ate jednog od otmičara aviona i napadača na SAD 11. septembra 2001.

Svjetski trgovinski centar u plamenu 11. septembra 2001.

Taj napad je vodio do američke intervencije u Avganistanu, koja je lideru Al-Kaide i njegovoj grupi osigurala sigurno utočište. Sjedinjene Države još imaju izvjestan broj snaga u Avganistanu i to je najduži rat u kojem je Amerika učestvovala.

Posljednjih godina Al-Kaidino terorističko djelovanje zasijenila je “Islamska država”, koja je privukla globalnu pažnju, strane borce i fondove za finasiranje i izvela seriju napada u zapadnim državama.

“Al-Kaida je tokom tog perioda bila relativno mirna, ali to je bila strateška pauza, ne predaja”, rekao je američki koordinator za borbu protiv terorizma Nathan Sales i konstatovao da Al-Kaida danas nije u stagnaciji.

“Da ne bude zabune, Al-Kaida je zadržala oboje, kapacitet i namjeru da nas napadne”, zaključio je Sales.

Izvor: RADIO SLOBODNA EVROPA/ Biljana Jovićević