AMERIKA VRŠI PRITISAK NA PODGORICU: Uđite što pre u “Otvoreni Balkan”

Sjedinjene Države su u razgovorima s novom crnogorskom vladom već pokrenule pitanje pristupanja Crne Gore inicijativi “Otvoreni Balkan” za ekonomsko povezivanje regiona, pišu banjalučke Nezavisne novine pozivajuci se na crnogorske izvore.

Naime, SAD su, navode izvori ovog lista, zainteresovane da se Podgorica što pre priključi ovoj inicijativi, koju smatra stepenicom ka stabilizaciji prozapadnog kursa regiona, odnosno odvajanja od uticaja Rusije.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori formirana nova vlada, neki analitičari procenjuju da će doći i do postepene promene odnosa prema inicijativi, koju su započele Srbija, Albanija i Severna Makedonija, dodaje se u tekstu.

Naredni sastanak inicijative “Otvoreni Balkan” biće održan sledećeg meseca u Ohridu, a BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo ni ovog puta nisu najavljeni među učesnicima.

U BiH su kočnice prema “Otvorenom Balakanu” i dalje u Sarajevu, dok se Banjaluka zalaže za što skoriji ulazak BiH u ovu inicijativu, konstatuju Nezavisne i dodaju da politička kriza i blokade u toj zemlji, koje traju još od odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, onemogućavaju donošenje bilo kakve odluke po ovom pitanju.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, proteklih sedmica je u više navrata kritikovao sarajevske političare da namerno blokiraju ulazak BiH u “Otvoreni Balkan”.

Sagovornici banjalučkog lista kažu da je u Crnoj Gori neobična situacija, u kojoj su prosrpske snage i SAD za inicijativu “Otvoreni Balkan”, dok su procrnogorske snage, odnosno, bolje rečeno, snage okupljene oko Mila Ðukanovića, crnogorskog predsednika, protiv ove inicijative, jer je smatraju pokušajem srpske dominacije u regionu.

Oni objašnjavaju da SAD vide “Otvoreni Balkan” kao udaljavanje Srbije i regiona od proruskog kursa, dok je protiv “Otvorenog Balkana” proamerička crnogorska struja, koja inače podržava SAD i protivi se Rusiji.

Abazović će imati težak zadatak da pomiri međusobno suprotstavljene koncepte, a ne može zanemariti glasove poslanika DPS-a Mila Ðukanovića u parlamentu Crne Gore.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku i ekspert za evropske integracije, kaže za Nezavisne novine da je “Otvoreni Balkan” jedina regionalna inicijativa koja trenutno funkcioniše i da ona ne predstavlja zamenu, već dopunu evropskih inicijativa, koje trenutno ne funkcionišu najbolje.

I ona je saglasna da bi nova vlada u Crnoj Gori mogla da deluje na način da ta zemlja postane četvrta članica inicijative, jer “Otvoreni Balkan” snažno podržavaju SAD, ali takođe upozorava da se opozicioni DPS snažno protivi tome.

Advertisements

– Ova inicijativa daje očigledne rezultate i ima veliki potencijal. Meni je žao što ostala tri subjekta još imaju nedoumicu i zazor da li da se priključuju, posebno zato što je regionalna saradnja u interesu svih i na to ne treba da nas teraju ni Brisel ni Berlin ni Vašington – zaključila je Grubješićeva.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *