Amfilohije podržao proteste protiv Đukanovića: Narod na ulici traži slobodu

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da narod traži slobodu, navodeći da je ona “osnovno zvanje čovekovo“. Komentarišući građanske proteste u Podgorici, Amfilohije je kazao da ako narod traži slobodu “onda mu je u svakom slučaju treba dati“, prenosi portal “Vijesti.me”.

“Čovek je stvoren za slobodu i rođen za slobodu. Pre svega za slobodu od svakoga greha, onoga što pomračuje ljudski um, srce i dušu, a onda i za slobodu od mržnje. Sloboda od samoljublja, to je ono što je osnovna nevolja svih ljudi, a naročito onih koji bivaju na vlasti, a i onih koji hoće da ih zamene. I oni su samoljubivi, pa treba jedni i drugi da se lečimo od samoljublja, da bi onda mogli na pravi način da živimo kao ljudi“, kazao je Amfilohije nakon što je održao liturgiju u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima.

On je istakao i da istinska ljubav ne traži svoje, nego se žrtvuje za sebe i druge. Mitropolit je pojasnio da je to osnovno svojstvo i onih koji hoće da budu hrišćani.

“A to treba da bude osnovno svojstvo svakoga ljudskog bića. Žrtvovanja sebe za druge, a ne žrtvovanje drugih sebi i svojim interesima i otimanje od drugih, nego darivanje, ne samo onoga što imamo, nego i što jesmo. To je božje pravilo prema kome treba da se upravljamo, a mi ovde na zemlji imamo neka svoja pravila koja nisu baš uvek onakva kakva treba da budu“, istakao je on.

Amfilohije se ranije obraćao učesnicima protesta, kada je Demokratski front organizovao proteste.

Na pitanje da li je u Beogradu ispovedao nekadašnjeg potpredsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i da li mu je savetovao da dođe u Crnu Goru i odsluži zatvorsku kaznu, Amfilohije je kazao da se Marović kod njega nikada nije ispovedao “niti se sada ispoveda“.

“Ja samo one koji se ispovedaju kod mene mogu da savetujem. One koji se ne ispovedaju, nema šta da savetujem. Oni znaju, trezveni su ljudi, imaju razuma. Svetozar Marović ima hrišćanskog duha, pa bi trebalo da taj hrišćanski duh, koji je nasledio od svoje majke od detinjstva, da obnovi u sebi. Ne samo on, nego svi mi koliko nas ima“, kazao je Amfilohije.

Podsetivši ga da je upravo on na poziv Marovića obišao bivšeg funkcionera DPS-a u zatvorskoj ćeliji u Spužu, Amfilohije je kazao da ga je vidio tada u zatvoru.

“Iako je on mene ranije, kao i mnogi drugi, neprekidno grdio. Kada je otišao u zatvor, onaj koga je najviše grdio, jedini je došao da ga poseti. Što se mene tiče, ja kao mitropolit treba da imam ljubavi prema svakom ljudskom biću. Pogotovo ovde u našoj Crnoj Gori, pa prema tome i prema Svetozaru Maroviću“, zaključio je Amfilohije.

Izvor: Novosti

Advertisements