Angela Merkel na čelu Evropske unije?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da je moguće da Angela Merkel nakon završetka kancelarskog mandata preuzme neku od vodećih funkcija unutar Evropske unije.

– Meni je nezamislivo da Angela Merkel nestane s političke scene. Ona je ne samo vredna poštovanja nego i nadasve simpatična osoba – rekao je Junker u razgovoru za Medijsku grupu Funke.

On je rekao kako je nemačka kancelarka „visokokvalifikovana” za neku od funkcija, ali je istovremeno dodao da se njen kancelarski mandat završava tek 2021.

Junker upozorio na opasnost od rata na Balkanu zbog nedostatka EU perspektive
Screenshot

Ko je naslednik?

O odlasku Angele Merkel u Briselu se uvek iznova spekuliše – iako je kancelarka prošle godine najavila da se 2021. u potpunosti povlači iz političkog života, što uključuje i funkcije u EU. Posle izbora za Evropski parlament u maju, funkcije predsednika Evropske komisije (Junker) i predsednika Saveta EU (Donald Tusk) će biti upražnjene, piše Dojče vele.

64-godišnji Junker insistira na tome da nakon evropskih izbora najjača stranka izabere ili barem predloži svog kandidata.

– Ja sam veliki poklonik ovog modela glavnih kandidata – kaže Junker.

Zasad se polazi od toga da će predsednici država i vlada članica EU još raspravljati o ovom pitanju.

Junker je odlučio da nakon isteka svog mandata 31. oktobra 2019. više neće kandidovati za funkciju predsednika komisije. Na pitanje što bi voleo da o njemu stoji u budućim udžbenicima, Junker je odgovorio: „Trudio se. I možda još jedna rečenica: neke stvari je doveo red”. Luksemburški političar je odbio da otkrije svoje planove o budućnosti a isto tako je odbacio nagađanja nekih medija o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Ne bi trebalo kažnjavati građane

Predsednik Evropske komisije se u podužem intervjuu izjasnio po mnogim pitanjima pa tako i odnosu EU prema Velikoj Britaniji.

Junker smatra da opasnost od neregulisanog Bregzita, uprkos produženju roka, još uvek postoji ta da bi London vreme do kraja oktobra trebalo bolje da iskoristi a „ne opet da gubi vreme”. Inače postoji dugotrajni rizik po ekonomski rast. On polazi od toga će Britanci učestvovati i na izborima za Evropski parlament krajem maja.

Advertisements

– Britanci su najverovatnije dan nakon evropskih izbora još uvek u EU. A to znači da je na snazi EU ugovor po kojem svi građani unije imaju pravo na učešće na izborima. Mi sada ne možemo da kaznimo građane zbog toga što političari nisu uspeli da se drže termina određenog za Bregzit – zaključio je Junker.

DW

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *