Arhive CIA: “Tito će biti eliminisan za tri nedelje i Hrvati će uraditi posao…”

Tito je bio ključna karika u borbi protiv staljinizma, pokazuju otvorene arhive CIA. Bitnu podršku je imao u Alenu Dalsu, legendarnom i kontroverznom direktoru CIA.

– Jedno od iritantnih iskustava za sovjetske vladare bila je demonstracija da država pod komunističkim liderom može biti nezavisna od Moskve i preživeti. Jugoslavija je kreirala opasno nasleđe. Mnogo je opasnije to za Moskvu nego da stalno ima opasnog neprijatelja. Naša politika prema Jugoslaviji je pomogla da Jugoslavija ostane slobodna od uticaja Kremlja – otkrio je Alen Dals ulogu Jugoslavije i SAD protiv Staljina, u jednom od retkih pojavljivanja, u julu 1960. godine.

Dals je praktično napravio obaveštajnu zajednicu kakvu danas poznajemo, a optuživan je za mešanje u razne događaje širom sveta. Tako se njegovo ime spominje kao jednog od ključnih ljudi prilikom vojnog udara u Iranu 1953. godine kojim se šah Mohamed Reza Pahlavi vratio na vlast svrgnuvši demokratski izabranog premijera Mohameda Mosadika koji se protivio stranom kapitalu u iranskoj naftnoj industriji. Ta akcija CIA zvala se “Operacija Ajaks“, piše Nedeljnik.

Alen Dals bio je u Drugom svetskom ratu bio šef OSS-a za Evropu, zadužen, između ostalog, i za Balkan. Njegovo sedište bilo je u švajcarskom Bernu odakle je koordinirao sve obaveštajne akcije. Predsednik Hari Truman ga je, zbog špijunskih zasluga tokom rata, odlikovao 1946. godine Medaljom slobode, kao i Medaljom za zasluge. U obrazloženju odluke Medalje za zasluge, između ostalog, Truman je napisao da je Dals tokom rata efektivno izgradio obaveštajnu mrežu, zaposlivši stotine informatora i operativaca, prodiranjem u Nemačku i Jugoslaviju… Kompletno je obaveštajno pokrio Francusku, Italiju i Austriju.

Alen Dals je postao direktor CIA 26. februara 1953. godine.

Advertisements

Kako se vidi iz arhiva CIA, Dals je bio bitni zaštitnik, ali i saveznik Jugoslavije u Hladnom ratu.

Kada je postao direktor CIA, Dals je često bio informisan o Titu i Jugoslaviji i ta dokumenta se mogu pronaći u arhivama. Već posle nekoliko meseci tražio je informacije u vezi sa predstojećim razgovorima o ekonomskoj pomoći Jugoslaviji. Nije Dalsa kada je reč o Jugoslaviji zanimala samo ekonomska ili politička pomoć, već i pitanja koja se tiču Titove bezbednosti. Tako se u arhivama može pronaći i pismo Edgara Džej Huvera, direktora FBI-ja, iz 1953. Alenu Dalsu u kojem ga upozorava na opasnost koja preti Titu.

– Staljin je veoma bolestan i odredio je Malenkova da deluje u njegovo ime. Malenkov je najjači čovek u Sovjetskom Savezu i on kontroliše vojsku. Sovjeti će inicirati ofanzivu na Jugoslaviju i Tursku na proleće 1953. ili 1954… – upozorio je Huver.

U istom dopisu sa oznakom „Top secret“ koji je, zapravo, skup saznanja dobijenih od doušnika koji je „ranije dostavljao pouzdane informacije“, upozorava se i na pokušaj puča u Jugoslaviji.

– Tito će biti eliminisan za tri nedelje posle januara 1953. i Hrvati će uraditi posao. 160 Hrvata se trenutno treniraju (doušnik veruje da se treninzi odvijaju blizu Beča). Sovjeti nagoveštavaju da će Dragunček ili Kukulević zameniti Tita… – kaže se, između ostalog, u ovom dopisu.

Druge veze CIA i Jugoslavije iz vremena kada je Dals bio na čelu američkih obaveštajaca vide se iz pojedinih dokumenata, među kojima ima i novinskih tekstova o aferi koja je 1961. godine zahvatila Ameriku. Te godine je predsednik Kenedi revidirao odnose SAD i Jugoslavije zbog kontroverzne prodaje borbenih aviona Titu…

Izvor: Blic, Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *