Balkanska obmanula čitaoce o Vučićevom “Zlatnom lavu”

Balkanska obmanula čitaoce o Vučićevom “Zlatnom lavu”

Balkanska je u tekstu “Vučić dobitnik ‘Zlatnog lava’ za mir”  prenela agencijsku vest da je Aleksandar Vučić dobitnik  međunarodne nagrade Zlatni lav za mir za 2018. godinu.

U tekstu je navedeno da je nagrada ustanovljena pre 70 godina, a da je ove godine Komitet za dodelu nagrade na čelu sa Silenom Kandelarezijem odlučio da ambasador mira u svetu za 2018. bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istraživački sajt FAKE NEWS je u svom tekstu “Medijski falsifikat tradicije Vučićevog ‘Zlatnog lava'” objavio da je ta nagrada počela da se dodeljuje od 2017. godine i da kao takva nema nikakvu ni tradiciju niti značaj.

Među medijima koji su preneli lažnu vest o Vučićevom “Zlatnom lavu” spominju se i Balkanska pravila, te se mi ovom prilikom izvinjavamo svim čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Za kaznu će cela redakcija narednih 7 dana tačno u 4 časa ujutru, kad se naš predsednik budi, klečati sat vremena na kukuruzu, kako nam takve sulude ideje o Vučiću i nagradi nikad više ne bi pale na pamet.

Balkanska obmanula čitaoce o Vučićevom "Zlatnom lavu"
Ilustracija

Tekst sa FAKE NEWS vam prenosimo u celosti:

Medijski falsifikat tradicije Vučićevog “Zlatnog lava”
Dok bezmalo svi veći domaći mediji bruje o tome kako predsednik Srbijedobija venecijansku nagradu za mir „Zlatni lav”, ustanovljenu pre 70 godina, izostavljaju ili ne znaju da je jedina nagrada sa tim imenom i tolikom tradicijom zapravo gran pri Venecijanskog filmskog festivala.

Nagrada koju predsednik Vučić, prema navodima medija, dobija uz titulu „ambasadora mira u svetu za 2018. godinu”, takođe nosi ime venecijanskog zlatnog lava, ali je ipak u pitanju „lavić”, budući da je osnovana tek 2017. godine, a dodeljuje se zajedno sa „Zlatnim lavom za preduzetništvo”.

Prva dobitnica nagrade „Zlatni lav za mir” dr Lia Beltrami za Fake News Tragač kaže: „Koliko sam ja obaveštena, nagrada Zlatni lav za mir uspostavljena je prošle godine. Vlasnik prava na nagradu, Silenio Kalendaresi je pre nekoliko godina počeo da nagrade dodeljuje ljudima iz privrede, a prošle godine je prava za nagradu za mir dodelio Foedus fondaciji.”

Foedus fondacija blisko je povezana sa EPP (European People’s Party), čija je članica i Srpska napredna stranka.

Danas je dodela ove nagrade, u Veneciji, gradu poznatom po maskama i intrigama, ali i po Venecijanskoj komisiji, savetodavnom telu Saveta Evrope koje nasuprot navodima medija, nije dalo pozitivnu ocenu predloga novog Ustava Srbije.

Da je Vučićev „Zlatni lav” nagrada sa tradicijom od sedam decenija preneli su Tanjug, RTS, RTV, Večernje novosti, Sputnjik, Blic, Krstarica, Mondo, Pink.rs, Alo!, Telegraf, Na Vidiku, Kurir, Belami, Aktuelno.net, Balkanska pravila, RTV Sunce Aranđelovac, Gradski portal 018, Republika, Studio B, Webtribune, 24online.info, RTV Pančevo, Happy TV, VA1, Kutak.net.

Vest su preneli i mediji iz regiona: Srna, Oslobođenje, RTV BN, Nezavisne, Srpskainfo.com i Novi glas.

Advertisements

Ranije ove godine, mediji su preneli i dezinformaciju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti orden Aleksandra Nevskog od Vladimira Putina.

L. Čovs i M. NikolićFake News Tragač