BBC: Priština je najružnija prestonica Evrope

LONDON – Priština je izgleda najružnija prestonica Evrope, ocenio je reporter Bi-Bi-Sija, koji se 2018. našao u blizini bulevara Džordža Buša i Bila Klintona u tom gradu na Kosovu i Metohiji.

Navodi da je uredno platio sobu u hotelu bez vode, i odlučio da iskoristi naredna dva dana za obilazak grada izgrađenog u komunističkom stilu betonskih blokova i njegovih, kako kaže, prljavih ulica.

“Ne mislim da je ovo najgori hotel na svetu”, ali samo zato što je svet veoma veliki, rekao je predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači za hotel državni “Grand”, podseća Bi-Bi-Si i dodaje da je u kultnaj emisiji Lonely Planet Priština opisana kao “jedno od ne mnogo estetskih mesta” a The Boston Globe “kao najružniju i najsmešniju prestonicu u Evropi”.

BBC: Priština je najružnija prestonica Evrope
Pixabay

Prvo mesto koje je reporter Bi-Bi-Sija obišao je Nacionalna Biblioteka Kosova kojoj je na portalu Virtuelni turista dodeljeno prestižno priznanje najružnije zgrade. Otvorena je 1982, a njena ograda najviše podseća na zatvor.

Ironijom smatra to što se u Prištini nalazi katedrala Majke Tereze, a pre svega zato što Vatikan ne priznaje kosovsku nezavisnost, ali i zato što je 90 odsto građan Kosova islamske vere. On kaže da su do 14. veka većina albanskog stanovništva bili hrišćani i da se tek posle turskog osvajanja sve promenilo, te da sada hrišćani čine samo tri odsto stanovništva.

Put nezavisnosti ne dovodi nužno do napredka, konsatuje reporte i dodaje da bi “bez novca koji dolazi iz inostranstva ekonomija potpuno propala”. Tvrdi i da je suverenost Kosova priznalo 114 od ukupno 193 države UN.

Tanjug