Bert Rejnolds preminuo u 82. godini

Bert Rejnolds preminuo u 82. godini

Glumac čiji su zaštitni znak bili brkovi igrao je u filmovima „Oslobađanje”, „Smoki i bandit” i „Trka Kenonbol”.

Bert Rejnolds preminuo u 82. godini
Getty images

Bert Rejnolds, glumac koji je slavu doživeo sedamdesetih, filmska legenda nominovana za Oskara, umro je u 82. godini života.

Preminuo je u bolnici u Floridi, od srčanog udara, uz prisustvo članova porodice.

Zvezda sa brkovima preživela je operaciju ugradnje bajpasa 2010. rekao je njegov sin Kvinton.

Postao je poznat 1972. filmom „Oslobađanje”, a legenda Holivuda je postao ulogama u filmovima „Smoki i bandit”, „Trka Kenonbol” i „Noći bugija”.

Rejnolds je preminuo u bolnici Jupiter Medika na Floridi.

Njegova rođaka Nensi Li Hes rekla je za BBC da je njegova smrt “slomila srce” porodici.

„Moj ujak nije bio samo filmska zvezda, bio je velikodušan, pažljiv i veoma osećajan čovek posvećen porodici, prijateljima, obožavaocima i studentima glume”, rekla je ona.

„Imao je problema sa zdravljem, ali ovo je bilo potpuno neočekivano”.

„Želim da se zahvalim svim njegovim obožavaocima koji su ga podržavali tokom uspona i padova u njegovoj karijeri”.

Film koji je proslavio Rejnoldsa je „Oslobađanje” 1972. To je priča o četvorici prijatelja koji su napadnuti za vreme putovanja po ruralnoj Džordžiji.

Film je dobio tri nominacije za Oskara i od njega napravio holivudskog seks simbola.

Iste godine Rejnolds je prekršio sve tabue pozirajući gotovo nag na stranicama Kosmopolitena za šta je kasnije rekao da je bila „stvarno glupa” ideja.

Njegova karijera dostiže vrhunac 1977. kada igra vozača kamiona Boa Dervila u akcionoj komediji „Smoki i bandit”. Te godine su samo „Ratovi zvezda” zaradili više novca.

Sledeći nezaboravan film je „Zatvorski krug” 1974. u kome igra bivšeg fudbalera u zatvoru koji sa zatvorenicima igra protiv čuvara.

Film je imao i rimejk 2005. i tada je Rejnolds igrao trenera.

Jedan od poslednjih hitova je „Trka Kenonbol” 1981. u kojem je Rejnolds igrao vozača na trkama, koji postaje odmetnik. Snimljeno je nekoliko nastavaka ovog filma.

Tokom osamdesetih karijera mu je doživela pad, a imao je i finansijskih poteškoća pošto je uložio novac u fudbalskih klub na Floridi i restoran, koji su propali.

Vratio se na veliki ekran 1997, kada je igrao reditelja porno filmova u „Noćima bugija”, za šta je bio nominovan za Oskara.

Dva puta se ženio, prvi put sa britanskom glumicom Džudi Karn 1963. Razvod je usledio dve godine kasnije, zbog njegovih vanbračnih veza i navodnog njenog preteranog trošenja novca.

Sledeći put se oženio 1988. sa američkom glumicom Loni Anderson, ali se i taj brak završio 1993. Imaju usvojenog sina Kventina.

Imao je dugogodišnju vezu sa Seli Fild, za koju je rekao da je „ljubav njegovog života”.

Fild je izjavila povodom smrti nekadašnjeg ljubavnika: „Postoje trenuci u životu koje ništa ne može da izbriše, oni ne blede. Živi su i 40 godina nakon što su se dogodili. I dalje se sećam vremena koje sam provela sa Bertom. On će biti u mom srcu dokle god sam živa.”

Trenirao je fudbal kao tinejdžer i dobio je školarinu za Državni univerzitet na Floridi, ali mu je povreda kolena uništila sportsku karijeru.

Njegov otac, ratni heroj iz Drugog svetskog rata, nije podržavao glumačke ambicije svog sina.

Rejnolds je poznat po odbijanju uloga, koje su kasnije proslavile druge glumce. Među tim ulogama su Han Solo, Džejms Bond i lik Ričarda Gira u „Zgodnoj ženi”.

„Osećam se dobro. Star sam, ali se osećam mlad. Postoji nešto što niko ne može da mi oduzme – niko se nije zabavljao kao ja.”

Bilo je dogovoreno da će igrati u filmu Kventina Tarantina o Čarlsu Mensonu „Bilo jednom u Holivudu”.

U filmu, čija premijera je zakazana za 2019, Rejnolds je trebalo da igra Džordža Spana, rančera koji je dozvolio Mensonu da živi na njegovom posedu.

Mnoge kolege su mu odale počast na Tviteru.

Izvor: BBC