Mogerini nakon sastanka sa Vučićem i Tačijem: Teškoća ima, uskoro sledeći sastanak

Mogerini nakon sastanka sa Vučićem i Tačijem: Teškoća ima, uskoro sledeći sastanak

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini saopštila je danas, nakon odvojenih razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da teškoća ima i dalje, a da će naredni susret na visokom nivou sazvati pre Ministarske nedelje u okviru Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ona je navela da je danas imala više rundi razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bilateralno, o svim temema koje su na stolu.

“Teškoća i dalje ima”, navodi se u saopštenju Službe za spoljne poslove.

Ona je rekla da veruje u punu posvećenost obojice predsednika da nastave proces pregovora i postignu u narednim mesecima pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

“Sazvaću u Briselu sledeći sastanak na visokom nivou pre Ministarske nedelje u okviru zasedanja Generalne skupštine UN kako bi dve strane napredovale u razgovorima o sadržaju sporazuma”.

Prema agendi, posle sastanka predsednika Vučića i Mogerini trebalo je da usledi trilateralni susret, uz učešće i kosovskog predsednika Hašima Tačija. To se, međutim, nije dogodilo. “O drugim sastancima, u okviru dijaloga sa Prištinom, predsednik će naknadno odlučiti, izjavio je jutros šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da su kosovske institucije dale dozvolu za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova, ali da neće biti dozvoljeno da se tokom te posete ugrožava državnost Kosova.

„Kosovo ima svoje institucije, mi smo nezavisna zemlja, striktno poštujemo dozvoljenu trasu predsednika Srbije na Kosovu. Mi ćemo poštovati sve, ali nećemo dozvoliti kršenje države Kosovo“, rekao je Tači, prenosi Koha.

„Važno je da se ja i Vučić slažemo da nastavimo proces mira i stabilnosti i dobrosusedstva. Svako ima svoj način da krene napred i ja ga poštujem „, dodao je on.

Tači je rekao i da na svakom sastanku sa Vučićem postoje poteškoće u postizanju konačnog sporazuma.

Dodao je da se neslaganja između njega i Vučića produbljuju i velike razlike započinju da se odražavaju na dalji nastavak dijaloga.

„Teškoće su velike, razlike su duboke, ali put ka stabilnosti nema drugu opciju. To je sukob dug više od jednog veka i ne može se rešiti za nekoliko dana i nedelja i meseci, ali ljudi zaslužuju mir, a buduće generacije zaslužuju sigurnost u budućnosti“, rekao je Tači.

Na pitanje zašto se nije sastao sa Vučićem, Tači je rekao da su danas u Briselu održani bilateralni sastanci sa Mogerini i ocenio da Vučić nije bojkotovao razgovor.

Ali, naveo je Tači, posle bilateralnih susreta sa Mogerini, što je i ranije bila praksa, konstatovano da su „razlike veoma duboke i da smo na veoma udaljenim položajima“.

Balkanska/ Agencije

Advertisements