Binički mu je posvetio “Marš na Drinu”, a danas ima zapušten spomenik

Posle sto godina u opštini Lazarevac podigli su spomen-obeležje komandantu “Gvozdenog puka” Milivoju Stojanoviću Brki, na brdu Kremenica gde su vođene borbe tokom Kolubarske bitke. Ni posle dve godine od podizanja spomen-obeležja nije urađen adekvatan prilaz pa izostaju organizovane posete tom važnom mestu.

Vojislav Nikolić sa grupom meštana Bistrice bio je inicijator podizanja spomen-obeležja Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu “Gvozdenog puka”. Opština Lazarevac se priključila podizanju obeležja.
Posle dve godine meštani ukazuju da je spomen obeležje zapušteno, da nema adekvatnog prilaza Kremenici.

“Trebalo bi na prvom mestu da se ovo spomen obeležje ogradi zbog životinja i pasa koji vrše nuždu. Dalje, trebalo bi dovesti asfaltni put dovde da mogu da dođu ekskurzije koje dolaze u spomen-kosturnicu u Lazarevac i tu da vide gde je ta bitka bila”, objašnjava Nikolić.

Meštani Bistrice zalažu se da spomen-obeležje bude osvetljeno i da se na Kremenici izgradi javna česma.

U lokalnoj samoupravi već su planirali da infrastrukturno opreme i ovo poprište Kolubarske bitke.

“Važno je da smo poprište mesta gde je poginuo Milivoje Stojanović Brka uvrstili u program Kolubarske bitke koja je državna ceremonija i svakako ćemo i narednih godina činiti sve da to mesto bude prikladno ljudima koji su dali život za slobodu Srbije”, navodi Bojan Sinđelić, predsednik opštine Lazarevac.

Na brdu Kremenica gde je čuveni oficir poginuo predvodeći juriš srpskih ratnika, vođene su velike borbe tokom Kolubarske bitke.

Advertisements

Milivoje Stojanović Brka proslavio se sa svojom jedinicom i tokom bitke na Ceru. Inspirisao je kompozitora Stanislava Biničkog da mu posveti čuveni “Marš na Drinu”.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *