Blažo Đukanović, sin Mila gospodara – sumnjivi poslovi i srpske pevaljke

Blažo Đukanović, sin Mila gospodara – sumnjivi poslovi i srpske pevaljke

Blažo Đukanović jedini je sin crnogorskog “večnog vladara” Mila Đukanovića, a od njega je izgleda nasledio mnogo toga, poput sklonosti ka velikim poslovima koji su neretko pod velom sumnje, ali i “druženju” sa pevačicama iz Srbije.

Javnost ne zna mnogo o sinu Mila Đukanović koga je prvi čovek Crne Gore dobio iz braka sa suprugom Lidijom 1988. godine.

U crnogorskoj javnosti predstavljen je kao uspešan biznismen, ali je često dovođen u vezi sa velikim poslovima, investicijama, pa i dugovima…

Vrtoglav uspeh

Prvi veliki posao u kome se pominje njegovo ime jeste to da je postao vlasnik dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 metara kvadratnih u popularnoj podgoričkog Vektri.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u crnogorskim medijima, Blažo je tu imovinu 2006. godine dobio na poklon od strica Aca Đukanovića kada je imao samo 18 godina. Od izdavanja ta dva poslovna prostora mesečno zarađuje 2.340 evra, navele su podgoričke “Vijesti”.

Godinama kasnije, 2013. godine on je otvorio kompaniju “BB Solar” zajedno sa partnerom Ivanom Burzanovićem, koji je u Centralnom registru Privrednog suda zaveden kao njen izvršni direktor.

Kako je navedeno u Centralnom registru Privrednog suda, osnivački kapital kompanije je iznosio svega jedan evro, što znači da su i Blažo Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi.

Tih pedeset centi pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za samo par godina, navodi crnogorski list “Monitor” u svojoj analizi.

BB Solar je proteklih godina realizovao brojne projekte zamene rasvete u crnogorskim gradovima.

Nakon toga je mladi Đukanović postao i vlasnik firme “BB Hidro” i tako se upustio u svet poslovanja sa mini hidroelektranama, a, prema navodima tamošnjih medija, planira da ih gradi na rekama Bistrica i Slatina.

Zamerio se seljanima

Zbog svojih poslova oko hidreletrana, Blažo Đukanović se zamerio i meštanima sela kod Kolašina, nakon što im je zabranjen prolaz preko zemljišta koje je kupio za gradnju hidroelektrane.

Meštani kolašinskih sela Vojkovići i Bistrica usprotivili su se ranije tome da kompanija “BB hidro” gradi male hidroelektrane. Skoro svi meštani ta dva sela potpisali su ranije peticiju, kojom su tražili da se reka zaštiti od investitora, pisao je “Dan”. Kako su objasnili meštani, gradnja bi imala katastrofalne posledice ne samo po životnu okolinu, već i po kuće meštana koje bi bile ugrožene u slučaju poplava.

Porodične veze

Ipak, upućeni tvrde da bi Blažo teško mogao da ostvari tako vrtoglavo brz uspeh, da nije važnih porodičnih veza. “Monitor” ukazuje na to da je on “crnogorski san” ostvario uz malu pomoć strica bankara i tate tada premijera, jer mu je jedan dodeljivao kredite, a drugi koncesije i subvencije.

Poslovi sa ocem i prvim čovekom Crne Gore se tu, međutim, ne završavaju.

Blažo Đukanović je 25. juna 2018. godine od oca preuzeo i vlasništvo i rukovođenje firmom “Kapital invest”, nakon što je Milo ponovo izabran za šefa države. Istog dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi “Kodio” sa 40 odsto akcijskog kapitala. Reč je o firmi čija je osnovna delatnost informacione tehnologije.

Dugovi preko glave i kockanje u Las Vegasu

Posao mu navodno toliko dobro ide, da i sam njegov otac jednom rekao da je Blažo bogatiji od njega, pisale su podgoričke “Vijesti”. A navodno je mlađi Đukanović i podmirio Milove dugove “Atlas banci” čiji vlasnik je Duško Knežević, nekadašnji prijatelj, a sada veliki neprijatelj crnogorskog predsednika. Blažo je ocu na poklon da 17.000 evra.

I ovaj poklon od sina je razbesneo Crnogorce, koji već nedeljama protestuju na ulicama protiv vlade. Milo Đukanović je prekršio zakon, pošto nije prijavio taj pokon, pa Agencija za sprečavanje korupcije može da ga kazni zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Međutim, i sam Blažo je izgleda u dugovima. Ono što je javno poznato, jeste da je kod Hipotekarne banke uzeo kredit od milion i po evra. Kako su pisale “Vjesti”, on je kao garanciju, osim svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektra u Podgorica, založio je i luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu u zgradi na Žabljaku, koje je navodno kupio prihodima od izdavanja poslovnih prostora.

Manje javne su neke druge sklonosti Milovog naslodinka, a njih je obznanio, biznismen i bivši blizak saradnika prvog čoveka Crne Gore Duško Knežević. Uz niz optužbi za korupciju i zloupotrebu protiv Mila Đukanovića, on se osvrnuo se i na njegovog sina, za koga je rekao da “neretko skokne do Las Vegasa” i da se tamo kocka.

Tako je Knežević u odgovoru na jedan komentar na Instagramu naveo “Važno je da je Blažo u Las Vegasu da malo zavrti rulet”.

Foto: Promo

U društvu srpskih pevačica

Kao što su mediji često Mila Đukanovića povezivali sa pripadnicama srpske estrade, kao što je Jasna Milenković Jami, tako izgleda da i njegov sin ima afiniteta prema pevačicama sa ovih prostora.

Iako svoj privatni život krije kao zmija noge, pa tako nema ni javne profile na društvenim medijima, pre tri godine on je snimljen u društvu pevačica Milice Pavlović i Rade Sarić. Naime, Rada Sarić je objavila snimak na svom “Instagramu” na kome se vidi kako Blažo i Milica đuskaju jedno pored drugog.

Poznat je kao ljubitelj crnogorskih klubova, ali je navodno u dugogodišnjoj stabilnoj vezi.

Izvor: BlicI. Kešanski