Branka Veselinović proslavila 100. rođendan

Branka Veselinović proslavila 100. rođendan

Uz puno ljubavi i radosti svojih kolega i prijatelja, tortu, šampanjac, šarene balone… glumica Branka Veselinović proslavila je 100. rođendan, danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu…

Branka Veselinović proslavila 100. rođendan

Na početku ove nesvakidašnje svečanosti slavljenica se zahvalila sudbini što ju je dovela u Jugoslovensko dramsko pozorište.

– Tu sam srela ljubav svog života… Mog Mlađu Veselinovića, upoznala divne umetnike i kolege, ostvarila svoje profesionalne ambicije… U tom pozorištu sam danas dočekala i vaš aplauz i zajedno sa vama slavim 100. rođendan – kazala je Branka Veselinović.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Manojlović Vučković napomenula je da se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu slavio optimizam, život, ljubav, jedinstvena karijeru… sve što je vezano za Branku Veselinović.

– Branka je bila član prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta i danas je tu…. Naša draga koleginica je bila član prvog ansambla JDP-a. Branka je igrala sa najvećim i najznačajnijim glumcima Jugoslavije.

Dug je spisak nagrada koje je Branka dobila za svoj glumački i humanitarni rad. Bila je ambasador Unicefa i treba svi da se trudimo da joj uzvratimo osmehe, zagrljaje, ljubav i sve ono što Branka svima nama ceo svoj život daje – kazala je Manojlović Vučković.

Potom je Irfan Mensur pročitao pismo Vojislava Brajovića predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije. U pismu se između ostalog navodi da je divan momenat u kojem se proslavlja 100 godina života jedne naše umetničke duše.

“Branka je svo bogatstvo i životne sokove unela u teatar i tako jačala kult naše umetnosti. Ona je zajedno sa svojim Mlađom mnogo dala našoj deci i velikim se slovima upisala u naše živote. Kao glumac sam radostan, a kao predsednik Udruženja dramskih umetnika ponosan jer je Branka vršnjak našeg Udruženja. Ona je svojim životom pokazala kako se brani dostojanstvo i kako se od svih zala i mrakova brani optimizam. Siguran sam da je Branka najmlađa stogodišnjakinja ovog sveta” piše u pismu Voje Brajovića koje je pročitao Irfan Mensur.

Slavni reditelj Jagoš Marković istakao je da je 100. rođendan Branke Veselinović praznik svih nas a ne samo njene porodice.

– Ovo je praznik života, glume, umetnosti, pozorišta i čovekoljublja… Praznik humanosti. Kada samo pomislim koliko je Branka osmeha vratila, koliko je dece nahranila, koliko dala onima koje nemaju shvatam veličinu Brankinog života. Na slobodne dane Branka je iz kuća svojih kolega iznosila ono što im ne treba i nosila gladnima i žednima – kazao je Marković.

Glumica Jelisaveta-Seka Sablić, čestitala je koleginici 100. rođendan, napominjući da je imala puno sreće jer živi ispunjen život.

– Njen život je bio posvećen ljubavi za ljude. Pre svega je pomagala nesrećnim i ostavljenim ljudima kojima smo mi toliko potrebni. Pomagala ih je materijalno, ali i zabavljala svojim glumačkim umećem – kazala je Sabljić.

Onda se slavljenica dohvatila mikrofona i u dahu poručila:

“Branka još ljubavi ište živeli vi meni i Jugoslovensko dramsko pozorište” što je izazvalo ovacije okupljenih na proslavi njenog rođendana.

Branka Veselinović je onda uz podignute ruke kazala da je uz sve drugo što je postigla u životu uspela da bude i vatrogasni oficir.

“Bila sam jugoslovenski vatrogasac, a sada rastem kao kvasac” kazala je Veselinović i dodala da je jako uzbuđena jer njene kolege i prijatelji lepo pričaju o njoj.

Branka Veselinović proslavila 100. rođendan

Glumac Vojin Ćetković je kazao da posle niza tužnih događaja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu se slavi život.

– Ovde smo se okupili da govorimo o ljubavi i životu, dobroti i svim divnim stvarima koje su krasile život Branke Veselinović – kazao je Ćetković.

Pismo Rade Ðuričin je potom pročitala glumica Aleksandra Janković.

U pismu Ðuričin opisuje kako je Branka Veselinović pala tokom jedne predstave i kada su je iznosili iz pozorišta pitala je tadasnjeg upravnika Branka Cvejića da li će joj dopustiti, ako ne bude mogla da hoda, da igra monodramu u kojoj sedi.

U ime Ministarstva kulture i informisanja buket cveća je slavljenici predala Ivana Dedić pomoćnica ministra za kreativne industrije i savremeno stvaralaštvo.

Advertisements

Šareni baloni su se zatim spustili sa plafona JDP-a u ime ansambla JDP slavljenici je predao cveće njegov najlmlađi član Milan Marić. Usledio je koktel sa tortom specijalno napraveljnom za Branku Veselinović.

Tanjug