Laži Siniše Malog, Vesića i Vulina i vojni beskućnici iz hotela Bristol

Ni dva meseca posle obećanja, nema rešenja za vojne beskućnike iz hotela Bristol koji preuzima Beograd na vodi

Porodice vojnih penzionera iz hotela Bristol, ni dva meseca nakon što je bivši gradonačelnik Beograda i aktuelni ministar finansija Siniša Mali izjavio da im je grad obezbedio stanove, ne znaju gde će živeti u budućnosti kao ni kada i pod kojim uslovima će morati da napuste hotelske sobe u koje ih je Vojska „privremeno“ smestila još početkom devedesetih.

Laži Siniše Malog, Vesića i Vulina i vojni beskućnici iz hotela Bristol
Foto: www.vudedinje.mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane već nedeljama ne odgovara na pitanja Insajdera kakva je sudbina vojnih lica koji žive u jednom delu hotela i zbog čega njihov status

“Dobiće nove stanove i to se radi zajedno sa Vojskom, jer je to vojni objekat”, obećao je sredinom jula zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Prethodno je Siniša Mali rekao da je Grad, još dok je on bio na njegovom čelu, izdvojio i preneo 140 stanova na Republiku Srbiju koji mogu biti iskorišćeni za smeštaj vojnih lica iz hotela Bristol. Pre nekoliko nedelja, ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da je pitanje smeštaja rešeno a da se sa stanarima Bristola trenutno razgovara o izboru lokacije.

Takve tvrdnje međutim demantuju predstavnici stanara navodeći da osim medijskih obećanja, već mesecima nemaju nikakvih informacija o rešenju svog stambenog pitanja.

„Pojavila se priča da mi sad biramo stanove, da se bunimo i tražimo neke lokacije. To nije tačno, sa nama niko nije razgovarao, niti su nam bilo šta nudili. Mi smo svesni da ne možemo ovde da ostanemo, ali ne pristajemo na dalje ugružavanje naših ljudskih prava pošto smo mi naše stanove otplatili, godinama izdvajajući procenat od plata za Vojno stambeni fond“, kaže za Insajder penzionisani zastavnik prve klase Dragan Stojanović koji već decenijama živi u hotelu Bristol.

On navodi da su porodice vojnih penzionera pokušale u nekoliko navrata da stupe u kontakt sa predstavnicima Ministarstva odbrane , ali da su ti pokušaji bili bezuspešni. Stojanović ističe da stanari sa zebnjom čekaju nalog o iseljenju ali da iz Bristola neće otići sve dok ne dobiju trajni smeštaj.

Zbog čega im taj smeštaj nije ponuđen uprkos tvrdnjama gradskih čelnika da su stanovi obezbeđeni pitanje je koje smo u okviru rubrike Pitanje dana javno uputili Ministarstvu odbrane, koje na sva prethodno postavljena pitanja o sudbini stanara iz hotela Bristol nijednom nisu odgovorili.

Renovinanje hotela Bristol bilo je zakazano za 1. avgust, ali je prema pisanju lista Politika, zbog raseljavanja stanara dela zgrade kojim upravlja Ministarstvo odbrane, kompanija “Beograd na vodi” odložila radove za početak sledeće godine.

Hotel Bristol je šezdesetih godina prošlog veka dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel je poslovao komercijalno, ali u jednom njegovom delu i dalje živi na desetine porodica vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ.

Beograd na vodi preuzima hotel Bristol

Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi predviđeno je da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, između ostalih i zgradom hotela Bristol. Prema podacima do kojih je došao Insajder, Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je prošle godine kompaniji Beograd na vodi projekat za radove na hotelu. Do danas, međutim, nije poznato šta taj projekat predviđa, koliko će koštati rekonstrukcija kao i kakva će prava i obaveze imati Beograd na vodi nakon obnove objekta.

Kada je reč o pravima koja dobija kompanija Beograd na vodi nakon renoviranja objekata zanimljivo je da su ona različito definisana u verzijama ugovora na srpskom i na engleskom jeziku.

Dok u verziji na srpskom jeziku piše da nakon renoviranja kompanija Beograd na vodi ima pravo da bez naknade koristi ove zgrade, u engleskoj verziji, koja je jedina važeća, navodi se da Beograd na vodi stiče pravo upravljanja objektima.

To, praktično, znači da će firma Beograd na vodi imati pravo da izdaje ove objekte trećim licima, odnosno da će moći da zarađuje od državne imovine koju koristi besplatno.

Republika Srbija se ugovorom obavezala da će odobriti sve ugovore koje zaključi kompanija Beograd na vodi u vezi s upravljanjem ovim objektima.

Advertisements

Kompanija Beograd na vodi je 68 odsto u vlasništvu arapskih investitora, a 32 odsto pripada državi Srbiji.

Izvor: Insajder