Bregzit: Poslanici ponovo odbacili plan Tereze Mej

Poslanici su odbacili plan Tereze Mej sa 286 glasova „protiv” i 58 glasova „za”.

Britanski poslanici ponovo su glasali protiv plana premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, čineći naredne korake ka Bregzitu još nejasnijim.

Protiv plana je glasalo 286 poslanika, a 58 podržalo je dogovor.

Mej je rekla da će glasanje imati „ozbiljne” posledice i da će u skladu sa važećim zakonima Britanija morati da napusti EU 12. aprila.

To znači da neće biti dovoljno vremena za donošenje zakona kojima bi se izbegao izlazak iz EU bez dogovora, kaže premijerka.

Lider laburista Džeremi Korbin pozvao je Mej da podnese ostavku i raspiše izbore.

Reagujući na ishod poslednjeg glasanja, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na Tviteru napisao da je zakazao sastanak saveta za 10. april.

Bregzit: Poslanici ponovo odbacili plan Tereze Mej

Odbijanje dogovora znači da je Britanija propustila rok, koji je postavila Evropska unija, da osigura odlaganje Bregzita i EU napusti uz sporazum 22. maja.

Mej sada ima rok do 12. aprila da traži produženje pregovora kako bi izbegla da Britanija tog dana mora da napusti EU bez dogovora.

Kako većina poslanika ne podržava opciju izlaska iz EU bez sporazuma, a nova glasanja su na dnevnom redu u ponedeljak, Mej kaže da Britanija mora da pronađe „alternativni način da krene napred”.

Ovo će „najverovatnije” značiti da će Britanija biti uključena u izbore za Evropski parlament u maju, kaže Mej.

Advertisements

Ona je dodala da je ishod glasanja „veliko razočaranje.”

Izvor: BBC