Britanci glasali “za” – traže od EU odlaganje Bregzita

Britanski poslanici glasali su za odlaganje Bregzita, koji je zakazan za 29. mart. Od Brisela će zatražiti kratko produženje roka za izlazak iz Evropske unije. Uslov za to je da parlament podrži već postignuti dogovor premijerke Tereze Mej sa evropskim zvaničnicima.

Opcija odlaganja Bregzita podržana je velikom većinom glasova – 412 “za” i 202 “protiv”.

Britanski poslanici izjasnili su se i protiv održavanja još jednog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Protiv amandmana koji predviđa novo izjašnjavanje građana bilo je 334 poslanika, dok je 85 glasalo za tu opciju.

Sa samo dva glasa više, odbijen je i amandman koji omogućava poslanicima da preuzmu kontrolu nad Bregzitom.

Plan Laburista da se Bregzit odloži kako bi se obezbedila većina za “drugačiji pristup” osujećen je sa 318 glasova protiv, naspram 302 glasa podrške.

Šta dalje

Sada je na britanskoj vladi da traži odobrenje od Evropske unije da se Bregzit odloži.

Premijerka Tereza Mej poručila je da je moguće tromesečno odlaganje, do 30. juna – ukoliko poslanici do 20. marta podrže dogovor koji je postigla sa Briselom.

Ako poslanici ponovo taj dogovor odbace, vlada će zatražiti duže odlaganje izlaska iz evropske zajednice – za šta je takođe potrebno odobrenje svih članica EU i utvrđivanje novih uslova za London.

Poslanici su juče odbacili opciju napuštanja EU bez sporazuma, a pre dva dana su glasali protiv dogovora koji je premijerka Tereza Mej postigla sa EU.

Izvor: RTS