Čanak: Skupština krši zakon godinu dana i ne oduzima poslanički mandat Šešelju

Vladajuća većina u Skupštini Srbije već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i nanosi štetu ugledu parlamenta ignorišući zahtev LSV za oduzimanje poslaničkog mandata osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, upozorio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak.

Screenshot

On je naglasio i da je pisarnici skupštine lično dostavio hašku presudu Šešelju.

U saopštenju LSV, koje je potpisao Čanak, ukazano je da kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran Zakon navodi pravosnažnu sudsku odluku kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

„Smatramo da je taj slučaj nastupio 11. aprila prošle godine i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke“, navodi LSV, podsećajući da je tog dana Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

Šešelj je suđen po tri tačke optužnice – za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Dva dana kasnije, 13. aprila, LSV je uputila Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zahtev za sazivanje hitne sednice kako bi Skupštini Srbije bilo predloženo „da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju“, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i na tadašnju izjavu predsednika Odbora Aleksandra Martinovića (SNS) kako ne može da oduzima Šešelju poslanički mandat na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da tu presudu sam traži.

„Presudu sam lično dostavio na pisarnicu Narodne skupštine Republike Srbije, sedam dana kasnije, odnosno 20. aprila 2018. Prošlo je više nego dovoljno vremena da Odbor za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja postupi po zakonu“, naglasio je u pisanoj izjavi Čanak.

Advertisements

Kada se tome doda činjenica da je Šešelju u međuvremenu dozvoljeno ne samo da ode, nego i da kupi kuću u tim istim Hrtkovcima, potpuno je jasno da nadležni u ovoj zemlji nemaju želju da zločince smeste tamo gde im je i mesto – na smetlište istorije, poručio je predsednik LSV Nenad Čanak.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *