Tači raspisao vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu, saopštio je njegov kabinet. Predsednici tih opština, iz redova Srpske liste, u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu na srpske proizvode.

Iz Tačijevog kabineta je saopšteno da će se vanredni izbori za predsednike ove četiri opštine održati 19. maja.

Tači raspisao vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Screenshot

Ističe se da je Tači obavio konsultacije sa političkim partijama i kosovskom centralnom izbornom komisijom, pre odluke koju je doneo na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja.

Gradonačelnici ove četiri opštine su podneli ostavke u znak protesta zbog uvođenja takse na proizvode iz Srbije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, podržao je raspisivanje vanrednih izbora u severnim opštinama i pozvao političke stranke da iskoriste svoje ustavno pravo da zastupaju interese građana.

Haradinaj je istovremeno pozvao građane da izađu na izbore.

U Srpskoj listi je rečeno da će, kao politička snaga sa najvećom podrškom Srba na Kosovu i Metohiji, nastaviti da se uvek i svuda bore za srpske interese.

Dodaju da će o svim važnim i osetljivim pitanjima, pa i o načinu reakcije, odluke donositi u koordinaciji sa Beogradom.

RTS nezvanično saznaje da će u sredu u Beogradu, povodom raspisivanja na severu, biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba s Kosova i Metohije.

S druge strane, albanski odbornici u skupštini Severne Mitrovice kažu da je odluka Hašima Tačija opravdana i da Srbi imaju vremena da razmisle kakvu bi odluku trebalo da donesu.

U Prištini je u toku vanredna sednica Centralne izborne komisije, na kojoj će i formalno otpočeti pripreme za organizaciju vanrednih izbora za predsednike četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

U ove četiri opštine Srbi čine dominantno stanovništvo. Prvi lokalni izbori po kosovskom sistemu u severnim opštinama održani su 2013. godine.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *