CENA GASA ZA SRBIJU JE SPECIJALNA! Moskva poslala svoj odgovor – evo šta možemo da očekujemo

Srbija je nama prijateljska zemlja, imaćemo jedan otvoreni razgovor o nastavku gasnog aranžmana i uveren sam da će biti u obostranom interesu, poručio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Šta Srbija može da očekuje posle 31. maja, kada ističe gasni sporazum s tom zemljom prema kome hiljadu kubika ovog energenta plaćamo po ceni od 270 dolara.

Iz ruske ambasade navode i da su tokom telefonskog razgovora 6. aprila predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić potvrdili da su Moskva i Beograd opredeljeni za dalji razvoj bilateralnog strateškog partnerstva i proširenje trgovinsko-ekonomskih veza, uključujući i u sferi energetike, te da je isto ponovljeno u razgovoru predsednika Vučića i ambasadora Harčenka 17. aprila.

ENERGETSKA BEZBEDNOST

– Tema nastavka rusko-srpskog gasnog aranžmana će sigurno biti razmotrena u otvorenom dijalogu. Komercijalni pregovori će se voditi s obzirom na to da je Srbija nama prijateljska zemlja, kao i na aktuelno stanje na tržištu.

Uvereni smo da će rezultat tih pregovora odgovarati interesima obe strane. Koristeći priliku, hteli bismo da skrenemo pažnju na to da jednostrana ograničenja, koja uvodi EU, ozbiljno podrivaju energetsku bezbednost u Evropi – stoji u odgovoru ambasade.

Koji će cenovnik važiti od juna znaće se u “pet do 12”. Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, pregovori neće krenuti pre 15. maja, ali kada budu otpočeli, biće završeni u roku od 10 dana.

Još se ne zna kako će izgledati, da li će se opet putovati u Moskvu ili će se obaviti telefonski razgovor.

Za razliku od prethodnih pregovora, kada smo, osim najjeftinije cene gasa u Evropi, dobili i dodatnu količinu ovog energenta, prema mišljenju stručnjaka, i ukoliko budemo opet izdejstvovali prijateljsku cenu, teško je očekivati da ona ostane ista, odnosno da će biti bar duplo veća.

BAR 540 DOLARA

Prema rečima Vojislava Vuletića iz Udruženja za gas, sve će zavisiti od formule prema kojoj će se obračunavati.

Advertisements

– Kada bismo znali formulu, mogli bismo da izračunamo, ali treba zaboraviti naftnu formulu koja se dosad koristila jer to tako više neće biti. I kada je napravljena 1975, bila je nakaradna. Cena gasa se dosad izračunavala tako što se uzme cena nafte na roterdamskoj berzi koja je tog dana. “Gasprom” i “Srbijagas” će pregovarati o toj formuli, ali treba očekivati da će cena biti bar dva puta 270, gore-dole – kaže Vuletić.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *