Češki oficir: Na Kosovu je izvršen genocid nad Srbima

Češki potpukovnik koji je odlučio da vrati ordenje NATO Marek Obrtel izjavio je da je NATO zločinačka organizacija zbog zločinačke politike onih koji ga vode.

“NATO ne bi bio takav kada bi zaista služio samo odbrani zemalja članica od spoljne agresije, ali je takva, zločinačka politika onih koji ga vode. Oni deluju pod lažnom parolom borbe za slobodu, demokratiju, ljudska prava i humanitarne ciljeve, a koriste je za agresiju po celom svetu”, rekao je Obrtel.

On je za “Večernje novosti” pojasnio da zloupotreba NATO u praksi izgleda tako da bude napadnuta država koja zbog bilo kog razloga postane nepodobna, neposlušna, “ili jednostavno svetski hegemonisti imaju nekakve interese povezane sa njom”.

“Prvo se iznutra rastura medijskim kampanjama, obojenim revolucijama, čačkanjem u najosetljivije tačke, etničke podele ili verske razlike. Prostije rečeno, destabilizuje se”, naveo je Obrtel.

Prema njegovim rečima, zatim se nađu površni izgovori ili se iskoristi pre toga inscenirano nasilje nad stanovništvom.

“Onda nastupa NATO sa svojim jedinicama, praćen humanitarnim organizacijama i posmatračkim misijama, kao navodni zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Brzo posle njih dolaze `biznismeni` i počinju da obnavljaju zemlju, odnosno da realizuje svoje interese”, objasnio je Obrtel.

On je ocenio da je BiH “prošla donekle bolje nego Kosovo”. “I najokoreliji pristalica teorije o tome kako se ravnomerno i pravedno pomaže `obema suprotstavljenim stranama` primetiće duboke razlike koje postoje između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije, naravno na uštrb Republike Srpske”, naveo je Obrtel.

Obrtel je istakao da je Kosovo velika evropska tragedija. “Mogu slobodno da kažem da je reč o genocidu nad srpskim narodom. Dozvolili smo ili bolje reći prouzrokovali tako nešto u našoj kući u Evropi”, naglasio je Obrtel.

Teroristi OVK: Zločinci postali junaci

*Teroristi OVK: Zločinci postali junaci

Doktor Marek Obrtel, nekadašnji potpukovnik češke vojske, obratio se krajem protekle godine ministru odbrane Češke, zatraživši da mu se oduzme ordenje koje je dobio u NATO misijama od BiH do Avganistana.

On je kao neposredni povod za svoju odluku naveo aktuelne događaje u Ukrajini, ali je iz Generalštaba češke vojske izašao odmah zbog svega što je, kako ističe, video na Kosovu i Metohiji.

“Na Kosovu se dogodio genocid nad Srbima, koji je prouzrokovao Zapad… Bio sam svedok i kako narko-mafijaši postaju uvaženi predstavnici takozvane države Kosovo, a masovne ubice junaci”,

Podsetimo da je i Češki predsednik prilikom poslednje posete Srbiji izjavio
“Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi”, kazao je uoči posete predsednik Zeman alternativnom portalu Parlamentnji listi.

Advertisements
Predsednik Miloš Zeman

Zeman je ocenio da su do sada priznanje povukle neke ne baš relevantne zemlje, poput nekakvih ostrva u Mikroneziji, a da u Češkoj povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se u Češkoj izdejstvuje povlačenje priznanja, iako, kako je naglasio, deli mišljenje ministra odbrane Lubomira Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška, a sam Zeman se zalaže za ulazak Zapadnog Balkana u EU, izuzev Kosova.

Balkanska

 

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *