Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije

Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije

ATENA – Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je u subotu veće plaće i mirovine i smanjivanje poreza idućih mjeseci i godina dok zemlja pokušava provesti reforme i ostaviti iza sebe osmogodišnje razdoblje rješavanja posljedica dužničke krize.

Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije
fOTO: REUTERS/Elias Marcou

O svim mjerama poboljšavanja standarda razgovarat će se s vjerovnicima, kazao je Cipras u subotu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Solunu.

“Odlučni smo ispuniti dogovor (s vjerovnicima)”, dodao je.

Otvaranje priredbe zasjenjeno je prosvjedima tisuća Grka koji su izašli na ulice Soluna kako bi prosvjedovali protiv vladinih mjera štednje i visoke nezaposlenosti.

Poruke “Hoćemo radna mjesta a ne beskrajne poreze!” prevladavale su na transparentima prosvjednika.

Prema Ciprasu grčki bi BDP trebao porasti 2,5 posto ove godine a nezaposlenost je s 27,5 posto prije četiri godine pala na sadašnjih 19,1 posto.

On je najavio da će se nezaposlenost u sljedećih pet godina smanjiti dodatnih deset posto.

Cipras je obišao sajam s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom koji je kazao kako su američke tvrtke spremne ulagati u Grčku.

Mediji prenose da su američke tvrtke već izrazile interes za preuzimanjem dva grčka brodogradilišta.

Grčka je 20. kolovoza uspješno dovršila treći i završni krug programa spašavanja posrnulih državnih financija zaključujući tako osmogodinje razdoblje u kojemu se uz pomoć međunarodnih kreditora rješavala dužnička kriza i zemlja zadržala u eurozoni.

Cipras nakon protesta najavio veće plate i penzije

Izvor: SEEbiz / H