Crnogorska partija od Vučića traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

Crnogorska partija od Vučića traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

Crnogorska partija (CP) uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem navodi da je u Opštini Vrbas nastavljena diskriminacija građana koji pripadaju crnogorskoj zajednici.

Ta partija je pismo uputila nakon, kako su naveli, izjave predsednika Opštine Vrbas Milana Glušca da ta lokalna samouprava “neće postupiti po zakonu i uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu iako su ispunjeni svi propisani uslovi”.

Po oceni Crnogorske partije, izjava Milana Glušca za RTCG da Skupština opštine Vrbas ne želi da prihvati uvođenje i sprovođenje crnogorskog jezika, jasno govori da se nastavlja diskriminacija građana koji pripadaju crnogorskoj zajednici bez obzira koja politička struktura vodi opštinu.

“Na razočarenje crnogorske zajednice aktuelna lokalna administracija koju predvodi Srpska napredna stranka, na identičan način se odnosi po pitanju crnogorskog jezika kao i prethodna vlast”, piše u pismu upućenom Vučiću.

Crnogorska partija u pismu je navela da “posebno neodgovorno” deluju izjave opštinskih funkcionera da neće da primenjuju zakon. “U društvu koje teži da se razvija po demokratskim principima i načelima vladavine prava poražavajuće je da državni činovnici razmišljaju kako da pronadju način da izbegnu primenu zakona, umesto da vode računa da se isti striktno sprovodi”, poručili su iz CP.

U pismu su dodali da samo dve opštine u Srbiji ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, a kako su naveli, pored opštine Vrbas to je i opština Mali Iđoš, u kojoj je crnogorski jezik uveden 2010. godine.

Crnogorska partija je poručila da očekuje i da traži od predsednika Srbije da svojim “političkim autoritetom” doprinese da opština Vrbas nakon devet godina na svojoj teritoriji uvede u ravnopravnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, madjаrskоg i rusinskоg јеzikа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

Crnogorska partija od Vučića traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

Izvor: N1