Dačić: U naredna dva meseca najžešći pritisci na Srbiju

BEOGRAD – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da će u naredna dva meseca posle samita u Berlinu pritisci na Srbiju biti žešći nego ikad do sada.

“Berlinski samit nije doneo rešenje, ali jeste napravljen pomak, s obzirom na to da Nemačka i Francuska inisistiraju da se dijalog odblokira i nastave razgovori Beograda i Prištine. S druge strane, to ne znači da će pritisci na Beograd oslabiti. Naprotiv, u naredna dva meseca biće žešći nego ikada dosad”, poručio je Dačić u autorskom tekstu za “Srpski telegraf”.

Prema njegovim rečima, priprema se teren da se izvrši totalni pritisak na Srbiju.

“Do jula, kada bi trebalo da se održi novi samit u Parizu, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić biće pod strahovitim pritiskom. Na sve moguće i nemoguće načine pokušaće da nas slome, da nam oslabe poziciju, da dođu do toga da Srbija izgubi sve, a da Priština dobije sve”, ukazuje Dačić.

On smatra i da će nastavak pregovora Srbije o ulasku u EU biti uslovljen zahtevom da Beograd uvede sankcije Rusiji i da se odrekne partnerstva sa Kinom.

“Pod parolom brige o našim građanima pokušaće da nam zatvore sva vrata. Međutim, to im neće proći! Ne dok Srbija ima ovu vlast koja ima prijatelje u Moskvi i Pekingu, ali i u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, Briselu…Da imamo prijatelje, svi su mogli da vide u Pekingu, gde se predsednik Vučić sastao sa liderima Kine i Rusije, Si Đinpingom i Vladimirom Putinom. To, priznaćete, ne može baš svako da uradi”, istakao je Dačić.

Dačić: U naredna dva meseca najžešći pritisci na Srbiju
Screenshot

On podseća da srpski prijatelji iz Pekinga i Moskve, Beogradu pružaju bezrezervnu podršku kada je u pitanju KiM.

“To je naš vetar u leđa, to je naša garancija da u u Ujedinjenim nacijama nikakav Haradinaj, Tači, niti Pacoli mogu da slome Srbiju i Srbe”, poručuje šef srpske diplomatije.

On navodi da je dobro što ima sastanaka kakav je bio samit u Berlinu, jer se time smanjuju mogućnosti incidenata ili napada na Srbe.

Advertisements

“Srbija ima šansu, ali nas, kao što je rekao predsednik Vučić, čeka teško vreme, mnogo problema i velika borba. Samo ako budemo složni i jedinstveni oko jednog od najvažnijih nacionalnih pitanja, uspećemo. Podrška prijatelja je dobrodošla, ali mi smo ti kojima su srpski interesi na prvom mestu i koji se borimo za njih”, zaključuje Ivica Dačić.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *