Građanski preokret Ambasadi Italije: Obećali ste čistu vodu Zrenjanicima još 2015. Da li je to zaista italijanska investicija?

Građanski preokret se danas pismom obratio Ambasadi Italije u Beogradu povodom problema s preradom vode za piće u Zrenjaninu.

Građanski preokret Ambasadi Italije: Obećali ste čistu vodu Zrenjanicima još 2015. Da li je to zaista italijanska investicija?

Tekst pisma vam prenosimo u celosti:

Ambasadoru Italije u Srbiji, gospodinu Karlo Lo Kašu

Poštovana ekselencijo,

U Zrenjaninu je 12. februara 2015. godine, u prisustvu tadašnjeg ambasadora Italije Đuzepe Manca i pod italijanskom zastavom, potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Ugovor su potpisali zrenjaninsko Javno komunalano preduzeće “Vodovod i kanalizacija” i italijanska kompanija “Gruppo Zilio” u čije ime su potpisivanju prisustvovali državljani Italije Alesandro Đovani i Roberto Bausani. Tom prilikom, tadašnji ambasador Italije u Srbiji, ekselencija Đuzepe Manco izjavio je “da je ovo još jedna saradnja Zrenjanina s italijanskom privredom, da ovde ima još italijanskih firmi i da su svi zadovoljnim privrednim ambijentom. Firma “Zillio” ne donosi samo čistu vodu, već nosi i novi model finansiranja. Nadam se da će projekat biti od koristi kako Zrenjaninu, tako i okolnim mestima”. (izvor citata: https://www.ekapija.com/news/1072220/voda-po-italijanskoj-tehnologiji-grad-zrenjanin-potpisao-ugovor-sa-kompanijom-zilio)

O ovom događaju izvestili su svi nacionalni, regionalni i lokalni mediji, što se i danas lako može utvrditi pretragom na internetu.

Advertisements

Iako je tom prilikom, u februaru 2015. godine, dato javno obećanje da će postrojenje za preradu pijaće vode početi da radi za osam meseci, a tako je zapisano i u ugovoru, to postrojenje ni danas ne funkcioniše. Naprotiv, ta investicija se pretvorila u veliku ujdurmu i noćnu moru Zrenjanina i svih njegovih stanovnika. Višegodišnje kašnjenje u izgradnji postrojenja, zatim nemogućnost da radi po važećem zakonu, i konačno utvrđena nesposobnost postrojenja da prečisti vodu prema propisanim standardima i u potrebnoj količini, rezultat su te “italijanske investicije”.

Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i uticaj kako biste doprineli razrešenju ovog velikog problema ukoliko je postrojenje za preradu pijaće vode u Zrenjaninu zaista italijanska investicija i širenje italijanske privrede u Srbiji. Ukoliko to nije slučaj, molimo Vas da o tome odmah i rezolutno obavestite javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *