Danas: Dok najpoznatiji rezervista Vojske Srbije spava u kasarni i čuvaju ga Kobre, drugi spavaju u ruševinama na zarđalim metalnim krevetima

Danas: Dok najpoznatiji rezervista Vojske Srbije spava u kasarni i čuvaju ga Kobre, drugi spavaju u ruševinama na zarđalim metalnim krevetima

Danas.rs istražuje: Smeštaj rezervista Vojske Srbije u blizini Požarevca ne ispunjava elementarne higijenske uslove
Kako izgleda poligon nedaleko od kasarne u kojoj je Vulin na obuci?

Kako izgleda poligon nedaleko od kasarne u kojoj je Vulin na obuci?

Uslovi života na vojnom poligonu Peskovi u blizini Požarevca na kome se obučava deo rezervnog sastava Vojske Srbije, prema rečima Danasovih sagovornika, nisu dostojni čoveka.

Piše: Vuk Jeremić

„Ne postoji dovoljan broj toaleta. Nisu ispunjeni ni elementarni higijenski uslovi za smeštaj ljudi, što pokazuje i prisustvo pacova“, kaže za Danas.rs izvor iz vojske koji je insistirao na anonimnosti.

Danas: Dok najpoznatiji rezervista Vojske Srbije spava u kasarni i čuvaju ga Kobre, drugi spavaju u ruševinama na zarđalim metalnim krevetima
Foto: Izvor poznat redakciji lista Danas

Ovakva ocena stanja na poligonu Peskovi podudarna je sa utiskom koji odaju fotografije poligona, u koje je Danas imao uvid. Na fotografijama se vidi da vojnici spavaju u zarđalim metalnim krevetima na sprat koji su poređani jedan do drugog.

Ispod njih se nalazi betonski pod, a iznad, trošne grede koje izgledaju kao da će pući svakog trenutka. Veliki objekat se greje sa svega nekoliko peći na drva.

A nedaleko od poligona Peskovi, u kasarni u Požarevcu, smešten je trenutno najpoznatiji rezervista Vojske Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako nam je rečeno, u kasarni su uslovi smeštaja neuporedivo kvalitetniji nego na poligonu, a sa ministrom na obuku krenuli su i pripadnici elitne jedinice Kobra, koji po zakonu štite ministra odbrane.

Prema rečima našeg izvora, jedinica u kojoj je smešten Aleksandar Vulin jedina je koja nije bila na poligonu Peskovi tokom obuke zbog čega on spekuliše da „vojska krije poligon od Vulina“.

Kako nam je objašnjeno, ministar Vulin je formacijski gledano, strelac, što je najmasovniji tip pešadinaca. Kao sastavni deo sekundarne obuke rezervnih sastava, strelci idu na obuku pucanja, koji se u okolini Požarevca obavlja na poligonu Peskovi. Prema navodima našeg izvora, sve ostale jedinice su već obavile obuku na poligonu, sem one u kojoj se nalazi ministar.

Međutim, nije nemoguće da ministar Vulin vrlo dobro zna u kakvim uslovima žive vojnici na rezervnoj obuci, pošto je u više navrata posećivao poligon Peskovi. Učinio je to u martu prošle godine prisustvujući obuci polaznika Osnovnog kursa za podoficire. Isto je učinio i u avgustu 2017. godine kada je, kako stoji na internet stranici Ministarstva odbrane, nenajavljeno posetio obuku podoficira.

Ministar Vulin je, podsetimo, prošle nedelje izjavio da se dobrovoljno prijavio na 15-odnevnu obuku za rezerviste.

„Ako ja mogu da idem, zašto ne može i neko drugi“, rekao je Vulin govoreći o pozivima za vojnu obuku poslatim ovih dana građanima koji nisu služili vojsku i dodao da „nema opravdanja da se ne služi svojoj zemlji“.

Vojni sindikat Srbije tom prilikom je Vladi Srbije poslao zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja, tražeći da javnost obavesti o pravnom osnovu po kom Vulin pristustvuje obuci rezervnog sastava VS i odgovor na pitanje ko će 15 dana obavljati dužnost ministra odbrane.

Oni su takođe zahtevali od Inspektorata odbrane da izvrši vanredni nadzor u vojnoj zdravstvenoj ustanovi koja je vršila pregled Vulina, imajući u vidu da on nije služio vojni rok iz medicinskih razloga. Oni su istovremeno tražili vanredni inspekcijski nadzor u jedinici u kojoj se Vulin obučava i da se izda nalog da se sa tom “nezakonitom aktivnošću odmah prestane”.

Advertisements

Povodom fotografija poligona Peskovi redakcija Danasa je pokušala da dobije komentar od Ministarstva odbrane, međutim, do trenutka kad je ovaj tekst objavljen, Ministarstvo se nije oglasilo.

Izvor: Danas