Debakl CDU na izborima! SPD preti da će napustiti vladu Angele Merkel.

Debakl CDU na izborima! SPD preti da će napustiti vladu Angele Merkel.

SPD je zapretila da će napustiti koalicionu vladu ako ne dobije određene garancije od kancelarke posle teškog poraza na regionalnim izborima održanim u Hesenu.

Debakl CDU na izborima! SPD preti da će napustiti vladu Angele Merkel.
Andrea Nales, Foto: Pixabay

“Neprihvatljivo je stanje u kojem se nalazi vlada”, izjavila je predsednica SPD-a Andrea Nales aludirajući na stalne nesuglasice koje podrivaju rad koalicione vlade, posebno po pitanju rešavanja migrantske krize.

Predsednica SPD-a ocenila je da su “stalni konflikti” u Berlinu “veoma značajno doprineli” lošem rezultatu na izborima u nemačkoj saveznoj državi Hesen.

SPD je prema izlaznim anketama osvojila oko 20 odsto glasova, što je za deset odsto manje u odnosu na prethodne regionalne izbore.

Andrea Nales zatražila je da bude sastavljena “mapa puta” sa merama u cilju poboljšanja života građana do septembra 2019. godine.

Prema njenim rečima, ako do tada ne bude ništa preduzeto, stranka će razmotriti da li će ostati u koalicionoj saveznoj vladi.

Analitičari smatraju da izlazak SPD-a iz vlade ne bi bio dobar za samu stranku. To bi dovelo do novih izbora na kojima bi socijaldemokrate prema anketama dobile oko 15 odsto glasova, iza ekstremne desnice koju podržava 16 odsto građana.

Pixabay

Konzervativna stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel ostvarila je loš rezultat u Hesenu iako je osvojila najviše glasova, između 27 i 28 odsto. Ekstremna desnica je sa osvojenih 12 do 13 odsto glasova ušla u regionalni parlament, poslednji u kojem Alternativa za Nemačku (AfD) još nije imala svoje predstavnike.

Izvor: B92