Demonstranti ušli u zgradu RTS

Policija opremljena za razbijanje demonstracija izbacila je učesnike protesta “1 od 5 miliona” iz zgrade Radio televizije Srbije, a demonstranti su posedali ispred zgrade u Aberdarevoj ulici. Oni viču – “uhapsite Vučića”, “Izdaja” “av, av”, “uaa” “kerovi”, “ostavke”, “ustaše”, “SNS RTS”.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je okupljenim građanima da se očekuje obraćanje direktora RTS Dragana Bujoševića, čiju ostavku građani zahtevaju, u Dnevniku u 23 sata.

Obradović je rekao i da se okupljeni neće razići dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, odnosno dok se organizatorima protesta i predstavnicima opozicije ne omogući da dobiju vreme u drugom dnevniku RTS.

Učesnici protesta pogidnutih ruku uzvikuju: “ustanak, ustanak”, “ostavke”, “gotov je”, a policiji – “za koga radite”, “skinite šlemove”.

Pojedini građani su sedeli ispred ulaza RTS. Među njima su bili i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Građani su otpevali i himnu ispred RTS, kao i “Oj, Kosovo, Kosovo”. Viču i “Gotov je” kao i “Čekamo Bujketa”, “Šlemove skinite”.

Policija je opkolila građane u nekoliko prstenova.

Screenshot

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici. Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

Obradović je za N1 rekao da on nije lider ovog protesta već “jedan od pet miliona”.

“Tražimo naše pravo da znamo sve, neverovatno da posle tri meseca protesta širom Srbije još nijednom na RTS nije gostovao niko od organizatora tog protesta. Tri meseca ne prenosite šta se dešava u Srbiji”, rekao je Obradović.

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić obratiće se sutra javnosti povodom večerašenjeg ulaska učesnika protesta “Jedna od pet miliona” u zgradu Radio televizije Srbije.

Vučić će se obratiti građanima u 12.00 sati u zgradi Predsedništva.

Prethodno je, podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima. Prekršajno i krivično će odgovarati svaki čovek koji je činio nasilje, rekao je Stefanović tvrdeći da se ono večeras desilo u zgradi RTS i da su neki novinari, navodno, pretučeni. Boško Obradović je rekao da je sve laž.

Načelnik beogradske policije Milan Stanić je zatim liderima opozicije rekao da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

“Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150”, rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade.

Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS, ali je većina ipak nešto kasnije izvedena.

Screenshot

Ispred zgrade RTS građani pokušavaju da blokiraju izlaz iz zgrade. Oni su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Izveli su i lidera SZS Dragana Đilasa. Vuku ljude za ruke i izvode ih iz zgrade. Obradović je najduže pružao otpor, ali i on je izveden, javlja reporterka N1 koja je na licu mesta.

Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović tvrdi da su neke građane i tukli.

Napolju su se ljudi uskomešali, a povremeno se čuju i aplauzi, dodaje reporter N1 koji je ispred zgrade. On dodaje i da je video da je lider DS Zoran Lutovac napustio zgradu RTS.

Podsetimo, Boško Obradović je zahtevao vanredno uključenje RTS u kom bi gostovali organizatori protesta. Generalni direktor RTS je to odbio, preneo je nešto kasnije. On je rekao da je svojim očima u telefonu Zorana Stanojevića pročitao poruku generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića u kojoj je, navodno, stajalo: “Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uvo za njih”.

Izvor: N1