Đukić: SPC će iskoristiti pravna sredstva, sličan zakon predviđen na Kosovu

Profesor Crkvenog prava na Pravnom fakultetu Univezititeta u Beogradu Dalibor Đukić ocenio je danas da će Srpska pravoslavna crkva(SPC) sigurno iskoristiti sva dostupna pravna sredstva povodom Zakona o veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica tako da će postupci koji će se voditi biti pokazatelj da li je i u kojoj meri Crna Gora zaista pravna država.

„Ako se ispoštuju svi crnogorski propisi i medjunarodni standardi ni jedna nepokretnost SPC neće promenti vlasnika“, rekao je Đukić za agenciju Beta.

On je, rekao da će SPC, koja je „već decenijama diskriminisana u Crnoj Gori“, biti dodatno ugrožena, pošto je ona jedina od svih verskih organizacija koje su postojale u Crnoj Gori do 1918. godine, a  nije sklopila temeljni ugovor sa državom, iako je to više puta tražila, čime bi se štitila njena imovinska i druga prava.

„Ne treba izgubiti iz vida da će izglasavanje ovog Zakona imati ođeka u regionu. U članu 5.5. ‘Nacrta zakona o kulturnom nasleđu’ takozvanog Kosova predviđeno je da ‘imovina arheološkog nasleđa koja se nalazi unutar prostora Kosova, pripada državi Kosova’. Pod arheološkim nasleđem  podrazumevaju se, između ostalog i objekti stariji od 100 godina“, objasnio je Đukić.

Kako je upozorio da“sličnosti ova dva zakonska rešenja mogu biti osnov ozbiljne bojazni za budućnost SPC na prostorima Crne Gore i Kosova i Metohije“.

On je naglasio i da je Zakon o slobodi veroispovesti „oko kojeg je trebalo da postoji najširi društveni konsenzus izglasan u noćnim satima, nakon hapšenja  poslanika kojima prethodno imunitet nije ukinut“.

„Ako se po jutru dan poznaje onda ni primena tog kontroverznog akta neće proticati u ništa boljoj atmosferi i može se očekivati da je prati povreda drugih pozitivno protivnopravnih propisa, posebno onih kojima su regulisani pravo svojine i njegova zaštita. Takođe, najvažnije preporuke Venecijanske komisije nisu unete u tekst Zakona“, rekao je Đukić.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *