Dodik: BiH je dejtonska tvorevina ili je neće biti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se svakim preglasavanjem u Predsjedništvu ruši konsenzus, bez kojeg nema BiH jer ona postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti.

Dodik je rekao da donošenje zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji su podržali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, nanosi štetu finansijeru i izvođaču radova i krnji ugled BiH.

– Ovdje je potrebno naglasiti da se, ukoliko je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići saglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u poodmakloj fazi izgradnje – rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da se na ovaj način dovodi u pitanje sprovođenje i drugih projekata, kao i brojne aktivnosti u vezi sa drugim pitanjim poput granice kod Kostajnice, pa i izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, koji predstavlja projekat od strateškog, vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska vodi odgovornu i racionalnu politiku i nije spremna da, bez jasnog uporišta i ozbiljnog sagledavanja eventualnih posljedica rješenja na koje pristaje, ugrožava dobrosusjedske odnose, niti da donosi bilo kakve odluke na štetu svojih građana i institucija – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako se želi otvoreno i odgovorno raditi i sarađivati u BiH i sa susjednim državama u projektima od velikog ekonomskog, infrastrukturnog i bezbjednosnog sadržaja, onda se treba odmaknuti od uskih i jednostranih navodno nacionalnih interesa, kakvi su sadržani u zaključku koji su izglasala dva člana Predsjedništva BiH.

– Pritom je za njih glasao i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, nesumnjivo izabran glasovima bošnjačkih birača, koji su mu dali više glasova nego nominalno bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću – dodao je Dodik.

On je poručio da nema ni sreće niti napretka ni za koga u BiH kao tronacionalnoj zemlji, ako se pokušavaju nametati odluke političkih predstavnika jednog naroda drugim narodima i dodao da su to godinama su činili visoki predstavnici i OHR ispunjavajući želje bošnjačkih struktura za stvaranjem unitarne BiH.

Dodik je rekao da je takve protivpravne odluke potvrđivao Ustavni sud BiH tako što su sudije iz reda Bošnjaka i tri strane sudije preglasavale sudije iz reda Srba i Hrvata.

Advertisements

– Stvaranje takvog neustavnog i nakaradnog antidejtonskog sistema vodilo je BiH u sve veću nestabilnost i krizu i udaljavalo od prijeko potrebnog pomirenja i međunacionalnog povjerenja. Približavamo se tridesetoj godišnjici završetka rata u BiH, a živimo u stalnom trvenju i pokušajima majorizacije Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima – rekao je Dodik.

Izvor: Argumenti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *