Drecun: Priština posjetu Makrona Srbiji doživjela kao veliki udarac

Milovan Drecun, predsjednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, komentarišući najnoviju izjavu premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja, kaže da njegova reakcija pokazuje koliko je za njih bolno jačanje odnosa Srbije i Francuske.

– Očigledno je da je Priština posjetu francuskog predsjednika Makrona, jednog od najuticajnijih evropskih lidera, Beogradu doživjela gotovo tragično i kao veliki udarac. Svako jačanje Srbije na međunarodnom planu, svako jačanje naših bilateralnih veza, izgradnja partnerstva sa najuticajnijim zapadnim zemljama koje su i članice Savjeta bezbjednosti ne ide u prilog Prštini zato što krnji njihov međunarodni položaj i pokušaj da steknu puni međunarodni kapacitet – rekao je Drecun za TV Pink.

Kako kaže, lako je igrati na stereotip koji je prisutan i da se iza svega vidi neki tajni uticaj Rusije.

– Sada pojedini političari u regionu žele da izgrade svoju poziciju i dobiju podršku zapada tako što svuda vide neki ruski uticaj…Tako je i Haradinaj više puta govorio da su oni posljednji bedem odbrane od ruskog uticaja na Balkanu. Sada se situacija mijenja, dolazi jedan zapadni predsjednik, veoma uticajan koji ima svoju viziju kako treba da izgleda Evropska unija, da treba da se pozicionira kao poseban pol svjetske moći – rekao je Drecun.

Dodaje da ne treba zaboraviti da je Francuska zemlja koja je učestvovala u stvaranju “lažne države Kosovo”, kao i da su učestvovali u pripremama u zločinačkom bombardovanju Srbije.

– Francuska je priznala Kosovo i kao država nisu promijenili taj stav. Značajno je to što je Francuski predsjednik u Beogradu rekao da kosmetski problem treba da se reši kompromisom i to potencirao – naveo je Drecun.

Naglašava da je stav Francuske sada bliži stavu SAD i američkog predsjednika Donalda Trampa da rješenje kosovskog pitanja treba da bude obostrano prihvatljivo.

Advertisements

Stav Francuske je, naglašava, sada drugačiji od rigidnog njemačkog stava koji samo očekuje da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Izvor: RTRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *