Dodik pisao Vučiću da odloži posetu Istočnom Sarajevu, Vučić prihvatio

Dodik pisao Vučiću da odloži posetu Istočnom Sarajevu, Vučić prihvatio

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da posetu Istočnom Sarajevu odloži za period nakon održavanja izbora u BiH. U pismu predsedniku Srbije, Milorad Dodik ističe da ne treba odustati od jedinstva Republike Srpske i Republike Srbije.

„Srbi u Republici Srpskoj i Srbi u Republici Srbiji jedan su narod, i nemojmo dozvoliti da nas dele. Zato je jedinstvo Republike Srpske i Republike Srbije prirodno i ne smemo da odustajemo od toga“, naveo je Dodik.

Aleksandra Vučića je zamolio da posetu Istočnom Sarajevu odloži, zbog, kako kaže, „istinske želje i poštene namere“ da predsednika Srbije „zaštiti od napada svih onih koji ne žele bolju budućnost za srpski narod“.

„Imajući u vidu aktuelnu situaciju i napade na Vas lično, koji ne dolaze samo iz redova bošnjačkog naroda, već i od strane srpskih predstavnika, stvarnih ili lažnih, a koji Vas optužuju za mešanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH, ja Vas iskreno molim da Vašu posetu Istočnom Sarajevu odložite za posle predstojećih izbora“, precizirao je Dodik.

Ističe da će Vučiću Republika Srpska, njen narod i on kao predsednik večito biti zahvalni na bezrezervnoj podršci.

„Hvala za donacije kojima smo izgradili ili rekonstruisali bolnice, vrtiće, škole, domove kulture, puteve, mostove i komunalnu infrastrukturu. Zahvaljujući Vama, narod u Republici Srpskoj oseća podršku i ljubav Srbije. Zato i ovom prilikom, kao predsednik Republike Srpske, želim da potvrdim bratstvo sa Republikom Srbijom i svoju posvećenost bliskoj međusobnoj saradnji, a zbog bolje budućnosti za naš jedan i jedinstven srpski narod“, naveo je Dodik.

Zamolio je Vučića da se u ponedeljak sastanu u Beogradu i da naprave planove za nastavak saradnje dve zemlje. Predsednika Srbije je zamolio i da ništa ne zamera narodu RS, samo zato što, kako kaže, „neki od opozicionih predstavnika govore loše o Srbiji“ i o njemu lično.

„Mi Srbi iz Republike Srpske uvek ćemo gledati u Srbiju kao svetionik slobode i nade za celokupni srpski narod“, napisao je Dodik i napomenuo da bolnica koja će sutra biti otvorena u Istočnom Sarajevu nosi ime „Srbija“.

Vučić: Neću u Istočno Sarajevo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da, nakon molbe predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, neće u petak 5. oktobra putovati u Istočno Sarajevo kako ne bi bio optužen za mešanje u izborni proces u BiH.

Vučić je rekao da neće ići u Istočno Sarajevo posle Dodikove molbe, ali pre svega kako ne bi pružio priliku da Srbija bude optužena za mešanje u izbore u BiH.

Neću im dati priliku da optuže Srbiju. Prihvatio sam molbu i Dodikov zahtev. Neću ići u Istočno Sarajevo“, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlametna za Srbiju Dejvidom MekAlisterom.

Vučić je zamolio Srbe u BiH da izbore u nedelju „okončaju u demokratskoj atmosferi“ i poručio da Srbija želi dobre odnose sa BiH.

Predsednik Srbije najavio je da će o optužbama na račun Srbije u vezi izborima u BiH više govoriti kad izborni proces bude okončan.

RTS, Fonet

Advertisements